Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Favorit slaví třicítku. Ve své době byl docela drahý, stál jako dnes Kodiaq

Naše téma
Dominik Valášek | 16.09.2017
dalších 10 fotek
Škoda Favorit. | foto: Škoda Auto
Škoda Favorit byla koncem osmdesátých let živou vodou do československého automobilového průmyslu. Na strojírenském veletrhu v Brně při premiéře 16. září 1987 uhranulo „fáčko“ elegantní karoserií od studia Bertone, moderní technikou, výkony i vlastnostmi.
Favorit byl zkrátka něco úplně nového, co dalece překračovalo design a schopnosti dosavadních škodovek s motorem v zadní části a pohonem zadních kol. Jízdní vlastnosti byly ve své době hodnoceny jako vynikající a Favorit se mohl měřit i s vozidly západní Evropy, přestože v některých ohledech za nimi stále poněkud zaostával.

To se však dalo prominout, neboť Favorit byl jedním z velmi mála aut východního bloku, jehož vývoj probíhal zcela samostatně a nejednalo se o licencovanou výrobu.

Ve výsledku se na platformě Favoritu vyrobilo něco přes milion aut. Největší podíl má základní Favorit, následuje kombi Forman a nakonec i užitkový pick-up. Mezi lety 1987 a 1995, kdy se vůz vyráběl, proběhly také dvě modernizace. Jedna v roce 1991 mimo jiné posunula excentrické logo na přední masce doprostřed, ta druhá v roce 1993 přidala lepší interiér a nové prvky výbavy.

Prodej občanům ČSSR započal až rok po premiéře, tedy v roce 1988. Teprve tehdy se dočkal i běžný pracující lid, nicméně cena nebyla k pracujícím právě přívětivá. Ceníková cena činila 84 600 korun československých. A ačkoliv je dnes taková cena za nové auto spíše úsměvná, tehdy pochopitelně panovaly zcela jiné podmínky a poměry.

Kolik Favorit reálně stál?
Průměrný plat činil totiž v roce 1988 pouhých 3095 korun. To znamená, že abyste si mohli svého Favorita 136L dovolit, museli jste si našetřit plných 27 průměrných platů, což rozhodně nebylo málo.

Pro porovnání, pokud byste si dnes šli koupit byť i zcela základní Škodu Fabia, která svého prapředchůdce předčí snad ve všech myslitelných ohledech, dáte za ni 241 900 korun. Průměrná mzda však vzrostla oproti roku 1988 takřka na desetinásobek, takže dnes si průměrně vyděláte dokonce 29 346 korun. Na novou Fabii vám tak stačí něco málo přes 8 platů.

A kdybychom si našetřili 27 dnešních průměrných platů, jako tehdy na Favorita? Potom už se dostáváme do zcela jiných sfér.

Ušetřených 792 000 korun by nám totiž stačilo dokonce i na Kodiaq, tedy větší SUV, a to dokonce ve střední výbavě Ambition a s naftovým motorem 2.0 TDI o výkonu 150 koní (110 kW).

Porovnávat tato auta sice absolutně nemá význam, nicméně faktem je, že se stoupající úrovní ekonomiky jsou auta vůči příjmům stále levnější a levnější. Kromě toho je dnes oproti roku 1988 také neporovnatelně větší výběr, auta jsou výrazně výkonnější, bezpečnější a lépe vybavená. A to je ten pokrok, za který bychom měli být rádi.

Mimochodem, k letošním 30. narozeninám legendárního Favorita jsme připravili seriál, který detailně mapuje okolnosti vzniku této přelomové škodovky. Odkazy na jednotlivé díly s mnoha novými či méně známými informacemi naleznete níže.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů