Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

V Česku lze legálně nahradit halogenové žárovky moderními LED. Víme, jak na to

Naše téma
Dominik Valášek | 17.03.2023
další 4 fotky
První u nás homologované LED náhrady halogenových žárovek byly Osram Night Breaker LED. | foto: Se svolením Osram
Svícení pomocí LED světel už není ve světě aut nijak převratnou novinkou. Kromě novějších modelů, které nabízí LED světlomety z výroby, lze ale získat benefity LED svícení i do starších aut s klasickými halogenovými světlomety. K dispozici jsou náhrady za jednovláknové žárovky H7 i dvouvláknové H4. Musíte si jen dávat pozor na homologaci.
Proč vlastně v autě měnit stávající klasické halogenové žárovky za LED náhrady? Samozřejmě kvůli svítivosti. Diody mohou mít mnohem větší dosvit než klasické halogeny, a tedy pokrýt větší plochu na vozovce. Výhodou je také jasnější, studené bílé světlo, které se lépe odráží a na silnici vyvolává větší kontrasty – překážek si tedy všimnete dříve.

Zatímco klasický halogen má teplotu světla kolem 3 000 K a na silnici se tedy jeví jako teplé žluté světlo, diodová světla používaná v autech mají zpravidla 5 500 – 6 000 K, takže je jejich světlo mnohem bělejší, studenější a blíže dennímu světlu.

Ve prospěch LED hovoří i vyšší životnost. Protože zde není rozpálené vlákno, špatně odolávající vibracím, uvádí se u LED náhrad životnost 2 500 – 3 000 hodin. Klasická halogenová žárovka má běžně uváděnou životnost kolem 500 hodin – některé mohou mít více, výkonné halogeny ale naopak i výrazně méně. Nakonec lze zmínit ještě nižší spotřebu (halogen má běžně kolem 50 W, LED kolem 20 W) a taky fakt, že bude vaše auto vypadat moderněji, bude-li svítit bíle a ne žlutě.

Pozor na homologace
Sady LED pro výměnu za stávající halogeny jsou na trhu už dlouho a dokonce většinou stojí do tisíce korun. To jsou ovšem výrobky čínských výrobců, které nemají homologaci. Vedle toho, že vás za nehomologované LED náhrady žárovek mohou vyhodit z STK, je tu i hrozba krácení pojistného plnění ze strany pojišťovny v případě nehody.

Dlouho totiž platilo, že homologace světlometu platí pouze pro jeho osazení konkrétním zdrojem, na který je původně homologován. Teprve na konci loňského roku dostaly první LED náhrady halogenových žárovek „dodatečnou“ homologaci – došlo tak ke sjednocení s německou legislativou, která toto začala umožňovat před pár lety.

První u nás homologované LED náhrady halogenových žárovek byly Osram Night Breaker LED. Před několika dny se k nim přidal i Phillips Ultinon Pro6000 LED.

Samozřejmě, že se v souvislosti se svítivějšími LED objevuje strach z oslňování ostatních účastníků provozu, ale oba výrobci uvádí, se že při osazení LED náhradami toto riziko oslnění naopak snižuje.

Jak postupovat při náhradě halogenu za LED?
V první řadě je potřeba ohlídat právě onu homologaci. Vedle toho, že jsou homologované světelné zdroje jako takové, musí být schválené také konkrétní auto a jeho typ světlometu. Oba zmínění výrobci mají aktuálně v seznamu kompatibility něco přes stovku běžných vozů a seznam se postupně rozrůstá. Vlastnímu nákupu by tak měla předcházet důkladná kontrola modelu, ale i čísla homologace přímo na světlometu.

Spolu se žárovkami dostanete v balení i samolepku k nalepení vedle stávající homologace světla, a také certifikát, který je vhodný vozit v autě. To kvůli kontrolám, zejména v zahraničí. Tím je ale po stránce legislativy vše vyřízeno.

Pro některé modely může být potřeba dokoupit montážní příslušenství – objímky, středící kroužky nebo rozměrnější krytky, ponechávající více místa pro chladič, který má LED náhrada oproti klasickému halogenu. Vše je ale popsáno u konkrétních vozů v seznamech kompatibility a samotná montáž se nakonec nijak neliší od klasické výměny žárovky. U některých vozů tedy záležitost maximálně na pár minut bez nářadí, někde ale musí přijít na řadu alespoň šroubovák a případně i vyjmutí světlometu.

U vozů, které umí zobrazit na palubní desce chybovou hlášku pro prasklou žárovku, se tato chyba po instalaci LED náhrady může objevit. Je to dáno nižším odběrem LED diod oproti klasickému halogenu. Opět tady platí, že mají oba zmiňovaní výrobci připravené adaptéry, které vyskakování falešných chyb zabrání.

Kolik přechod z halogenu na LED stojí?
Výše padlo, že se LED náhrady bez homologace dají sehnat okolo tisíce korun. Homologované typy od renomovaných výrobců jsou ale samozřejmě dražší, a běžně dáte za sadu do obou světel mezi třemi a čtyřmi tisíci korunami. Případné montážní příslušenství se pohybuje v řádu stokorun, adaptér pro eliminaci chyb na palubní desce ale může vyjít na další necelé dvě tisícovky. Jednorázově se tedy jedná o větší položku, na druhou stranu násobně vyšší životnost LED vynahradí alespoň část cenového rozdílu.
Hodnocení článku
3.5 z 5 (70%)
Hodnoceno: 13x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů