Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Landwind X7 je další nestydatá kopie z Číny. Stojí třikrát méně než originál

Naše téma
Redakce | 17.08.2015
Landwind X7. | foto: Landwind
Zdálo se, že Čína už má dobu nejkřiklavějšího kopírování "západních" automobilů za sebou. Jenže právě v těchto dnech se na tamním trhu začíná prodávat vůz, který je asi nejdrzejším plagiátem v dosavadní - a vlastně relativně krátké - historii činského automobilového průmyslu. Jmenuje se Landwind X7.
A jak jste si z obrázku jistě všimli, je na pohled téměř dokonalou kopií Range Roveru Evoque (na fotografii níže) od automobilky Jaguar Land Rover. Landwind X7 má kromě vzhledu navíc stejné i rozměry a řadu podobností lze najít také v interiéru.

Range Rover Evoque.


Prodejci dokonce zákazníkům nabízejí možnost přikoupit a namontovat originální masku z Range Roveru Evoque - včetně loga tradiční britské automobilky Land Rover.

Ta přitom s čínským plagiátorstvím prý nemůže dělat vůbec. "Vážně mě mrzí, že se kopírování vrátilo. Pověsti činského průmyslu to rozhodně nepomůže. Bohužel tu nejsou žádné zákony, které by nás ochránily, takže to musíme brát, jak to je. Zatímco v Evropě jsme chránění proti plagiátorství v oblasti designu i techniky, v Číně to tak prostě není," posteskl si šéf automobilky Jaguar Land Rover Ralf Speth.

Landwind X7.


Britský výrobce současně nepředpokládá, že by ho Landwind připravil o čínské zákazníky. X7 se totiž prodává za v přepočtu zrhuba 530 tisíc českých korun, zatímco Evoque na tamním trhu startuje na 1,6 milionu korun - originál tedy stojí trojnásobek.

A dá se předpokládat, že někdo, kdo má peníze na skutečný Range Rover Evoque, se nespokojí s pouhou kopií. Což platí i obráceně: člověk toužící po X7 by si asi jen obtížně mohl dovolit Evoque. I tak samozřejmě není existence levné napodobeniny příjemná, méně informovaný zákazník by například mohl nabýt dojmu, že kopie a originál spolu mají něco společného a že vůz vznikl po spolupráci obou výrobců.

Mechanicky je přitom Landwind odlišný. Nenabízí se s pohonem všech kol a k dispozici je s jediným motorem. Jde o benzinový přeplňovaný čtyřválec původem od Mitsubishi s objemem 2,0 litru a výkonem 188 koní.

Landwind X7.


Značku Landwind vlastní společnost Jiangxi Jiangling, která je společným podnikem firem Chang'an Automobile Group a Jiangling Motors Corporation. Landwind se soustředí na výrobu vozů kategorie SUV a v roce 2005 se dokonce stal prvním čínským producentem, který začala prodávat své vozy v Evropě.

Na starém kontinentu automobilka zkoušela uspět s modelem Landwind X6, který stál na základech Isuzu Rodeo z let 1989 až 1998.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů