Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Land Rover ukázal předobraz nového Discovery. Lze ho řídit na dálku

Naše téma
Redakce | 16.04.2014
dalších 16 fotek
Koncept Land Rover Discovery Vision. | foto: Land Rover
New York /FOTOGALERIE/ - Anglický Land Rover v New Yorku představil koncept Discovery Vision, který naznačuje budoucnost tohoto modelu. Automobilka také potvrdila, že od roku 2015 označení Discovery ponese celá řada prémiových SUV.
Podobný princip už Land Rover praktikuje u luxusních vozů Range Rover. Proti nim však má být řada Discovery více zaměřena na životní styl a volný čas.

Je sympatické, že i když nová studie sice nabízí dramaticky přepracovaný design, tak si současně ponechává některé pro Discovery tradiční prvky - třeba stupňovitou střechu nebo typický asymetrický grafický prvek na zadním panelu registrační značky.

Koncept Land Rover Discovery Vision.



Kromě vzhledu koncept také zaujme několika technickými zvláštnostmi. Světlomety například využívají laserovou technologii, mlhovky pak mohou vyzařovat infračervené paprsky i barevné lasery, které pomáhají funkcím laserového skenování terénu a laserové orientace. Dveře se ovládají gesty, a proto nemají kliky. Těsně pod dveřmi se zase automaticky vysouvají prahy, které cestujícím usnadňují nastupování a vystupování. 

Gesty jsou ovládané i páté dveře, které doplňuje plošina elektricky výsuvná ze zadního nárazníku. Discovery Vision stojí na třiadvacetipalcových kolech.

V kabině podle očekávání najdeme kombinaci hodnotných materiálů, jimž dominuje kůže, šedé dřevo s otevřenou strukturou a leštěný a broušený hliník. Koncept je sedmimístný, s uspořádáním sedadel 2+3+2 ve třech řadách.

Koncept Land Rover Discovery Vision.



Na volantu jsou dva malé OLED dotykové displeje, kterými je ovládán informační a zábavní systém, a protože funkce směrových světel a světlometů se ovládají gesty, chybí páčky směrových světel. Přístrojový štít využívá HD displej s rozlišením tři miliony pixelů. Další dvě obrazovky, tentokrát dotykové, jsou na středovém panelu. 

Okna jako displej
Kromě moderního interiéru se Land Rover chlubí také jeho praktičností. Sedadla ve druhé a třetí řadě lze posunout zcela dozadu i dopředu - buď samostatně, nebo jako celou řadu. Sedadla lze také sklopit a plocha opěradla se pak promění v praktický stůl. Vhodnou kombinaci nastavení lze vybrat v nabídce na středové dotykové obrazovce.

Opěradlo každého sedadla navíc obsahuje nejen obrazovku informačního a zábavního systému, ale ukrývá i integrovaná výklopná ramínka, výklopné stolky a dokovací porty pro tablety. Discovery Vision má také odnímatelná cestovní zavazadla, integrovaná do dveří. Po odepnutí je lze vyjmout z vozu a použít jako běžné cestovní zavazadlo, protože mají kolečka a výsuvné rukojeti.

Koncept Land Rover Discovery Vision.



Automobilka studii vybavila technologií, které říká inteligentní sklo. To je prý schopné zobrazovat informace podobně jako displej počítače – ale jinak je zcela průhledné jako běžné sklo. Použito je na všech oknech i panoramatické střeše. Využití Land Rover vidí třeba v rozšířené realitě. Systém totiž dokáže například detekovat, že jeden z cestujících se dívá na nějaký významný bod v krajině, a tak mu zobrazí užitečné turistické údaje. Tyto informace pak lze přetažením přesunout z okna přímo na obrazovku informačního a zábavního systému na opěradle sedadla nebo – pro zapojení funkcí osobních zařízení cestujících – dokonce do dokovaného tabletu či chytrého telefonu.

Sklo umí i další věci, například při parkování, couvání nebo parkování přívěsu promítá obraz z kamery na okno, kterým se řidič dívá. Okno lze také podle potřeby ztmavit nebo zcela zatemnit.

Dálkové ovládání a průhledná kapota
Nebyl by to snad ani Land Rover, kdyby se nechlubil terénními schopnostmi. Zajímavá je funkce dálkového ovládání, která dovoluje řidiči ovládat vůz při velice nízkých rychlostech - tedy aniž by musel sedět uvnitř - a to pomocí odnímatelného druhého ovladače na středovém panelu nebo prostřednictvím chytrého telefonu a tabletu. Využít jej lze třeba při zdolávání náročné překážky (kdy je lepší mít přehled o vozidle spíš zvenku) či připojování přívěsu. 

Koncept Land Rover Discovery Vision.



Discovery Vision také pomocí laseru umí skenovat terén a zmapované snímky zobrazit na HD obrazovce. Lepší přehled o situaci pod předními koly pak poskytuje technologie průhledné kapoty. A samozřejmostí je nová, podstatně modernizovaná generace off roadového systému Terrain Response, který na základě analýzy zdolávaného terénu změní nastavení vozu, aby co nejlépe zareagoval na daný typ povrchu a situaci.

Bude velice zajímavé sledovat, které z technologií se objeví i u sériového modelu. První zástupce rodiny Discovery se začne prodávat v příštím roce.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů