Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Land Rover Discovery SVX je tvrďák do terénu. S 525koňovým osmiválcem

Naše téma
Jan Zajíc | 12.09.2017
dalších 15 fotek
Land Rover Discovery SVX. | foto: Land Rover
Jestli vám nový Land Rover Discovery připadá málo "off-roadový", anglická automobilka má řešení. Jmenuje se Discovery SVX a podle výrobce jde o nekompromisní teréňák.
Land Rover Discovery SVX vznikl u divize Special Vehicle Operations (SVO), která má na starosti, jak napovídá název, zvláštní verze běžných modelů. SVX se zařadí po bok modelů Range Rover Sport SVR a Range Rover SVAutobiography. Po zahájení výroby v roce 2018 se Discovery SVX stane prvním modelem značky Land Rover, který bude ručně sestavován specializovanými pracovníky v technickém středisku divize SVO.

Vůz bude nabízen výhradně s kompresorem přeplňovaným zážehovým osmiválcem naladěným na maximální výkon 525 koní. Maximální točivý moment je 625 Nm. Ale protože cílem bylo postavit skutečný off-road, jsou součástí také úpravy podvozku. Novinkou je například systém Hydraulic Active Roll Control (H-ARC), který zvyšuje zdvih kol a vylepšuje stabilizaci karoserie. To zajišťuje lepší trakci při jízdě terénem a zároveň snižuje naklánění karoserie pro klidnou jízdu po silnici.

Discovery SVX nabízí také lepší nájezdové úhly i přechodový úhel. Toho bylo dosaženo díky úpravám hliníkové platformy i systému vzduchového odpružení. Vůz zároveň dostal tlumiče s vysokým zdvihem, přepracované klouby a terénní pneumatiky Goodyear Wrangler s průměrem 815 mm, respektive o rozměru 275/55 R20. Ty jsou obuty na kovaných kolech.

Pneumatiky se zvýšenou bočnicí snižují kontaktní tlak, čímž vylepšují chování na měkkém podkladu. Agresivně tvarovaný běhoun zároveň zlepšuje záběr v blátivém terénu.

Vůz Discovery SVX je zároveň vybaven aktivním mezinápravovým a elektronicky řízeným zadním diferenciálem. Tyto diferenciály spolupracují se speciálně naladěným systémem Terrain Response 2 tak, aby vůz poskytoval optimální trakci na každém povrchu.

Úpravy techniky automobilu doplňuje unikátní software osmistupňové automatické převodovky vybavené redukcí. Discovery SVX zároveň jako první model této řady disponuje voličem automatické převodovky ve tvaru pistole namísto klasického otočného voliče tak, aby měl řidič při manévrování v terénu optimální kontrolu nad řazením převodů.

Pro vizuální zdůraznění robustnosti pak použili designéři prvky převzaté ze speciálů, které byly k vidění například při Camel Trophy nebo G4 Challenge. Provedení SVX tak získalo výrazný, agresivní a účelný vzhled exteriéru i interiéru. Frankfurtská ukázka produkční verze Discovery SVX dostala speciální přední a zadní nárazník, součástí výbavy je také ochranný kryt pod motorem nebo oranžová tažná oka, kdy je každé schopné utáhnout více než šest tun. Kapota nabízí protiskluzový povrch a vzadu najdeme integrovaný elektrický naviják.

Nechybí černé střešní ližiny a rampa s dvojicí přídavných světel vylepšující viditelnost.

Historicky první Land Rover SVX z dílny divize SVO se na frankfurtském stánku automobilky Jaguar Land Rover ukazuje po boku celé řady dalších modelů značek Jaguar a Land Rover, a to včetně sourozenců z divize SVO. Jmenovitě jde o modely Range Rover Sport SVR, Range Rover SVAutobiography Dynamic, Jaguar F-Type SVR a Jaguar XE SV Project 8.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů