Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Land Rover Defender míří do důchodu. Rozloučí se speciálními edicemi

Naše téma
Redakce | 19.01.2015
dalších 24 fotek
Land Rover Defender Adventure. | foto: Land Rover
Whitley /FOTOGALERIE/ – Značka Land Rover chce využít rok 2015 k oslavám modelu Defenderu. Legendární terénní automobil totiž pomalu a jistě míří do výslužby. Na rozloučenou dostane tři speciální edice. V Česku však budou dostupné jen dvě.
První z nich má jméno Heritage a - jak ostatně napovídá název (česky dědictví) - je inspirována původními modely Land Roveru. Spojuje tedy nostalgické designové prvky s komfortem moderního vozu. Poznáme ji podle klasického zeleného laku Grasmere Green, kontrastní bílé střechy, retro masky chladiče, ocelových ráfků či označení HUE 166. To připomíná registrační značku historicky prvního předprodukčního Land Roveru z roku 1947 přezdívaného "Huey".

Land Rover Defender Heritage.



V interiéru najdeme perforovanou kůží potažený věnec volantu a řadicí páku, rámečky výdechů ventilace, kliky a zámky dveří jsou zase z leštěného hliníku a sedadla byla potažena speciální látkou.

Land Rover Defender Heritage.



Edice Heritage bude k dispozici pro vozy s krátkou (90) i delší karoserií (110). Pod kapotou se ukrývá vznětový motor o objemu 2,2 litru. Cena začíná na od 1 005 150 Kč.

Série Adventure pak čerpala inspiraci u dobrodužné a cestovatelské minulosti Defenderu. Proto je dodávána s dodatečnou ochranou podvozku a pneumatikami Goodyear MT/R. K dostání je v jedné ze tří metalických barev, kterými jsou šedá Corris Grey, bílá Yulong White a oranžová Phoenix Orange. Všechny varianty mají černou masku chladiče a část kapoty. Vpředu najdeme také sedmipalcové LED světlomety, novinkou jsou i čirá skla předních směrových světlometů a diamantem obráběná lesklá černá kola z lehkých slitin s dělenými paprsky. Přední blatníky jsou ozdobeny znakem 110.

Land Rover Defender Adventure.



V kabině zaujmou například sedadla čalouněná měkkou kůží, která je použita také na přístrojové desce. Zájemce si může vybrat ze čtyř různých barevných variant, s vloženými prvky z perforované kůže a kontrastními švy. Ty jsou doplněny kůží potaženým volantem, hlavicí řadicí páky a pákou ruční brzdy a obložením interiéru z leštěného hliníku.

Land Rover Defender Adventure.



I v tomto případě vůz pohání 2,2litrový turbodiesel. Cena začíná na 1 393 080 Kč.

Třetí edice nese jméno Autobiography a je zaměřena především na styl a luxus. V České republice se však prodávat nebude.

Land Rover Defender Autobiography.



Land Rover kromě speciálních edic připomněl vznik ikonického Defenderu vytvořením kilometrové kresby v písku na pláži Red Wharf Bay v Anglesey pomocí šesti Land Roverů. Kresba je připomínkou okamžiku z roku 1947, kdy Maurice Wilks, technický ředitel společnosti Rover, právě tady poprvé načrtl tvar původního Land Roveru a představil nápad svému bratru Spencerovi, generálnímu řediteli téže firmy.

Na pláži Red Wharf Bay v Anglesey vytvořilo šestLand Roverů kilometrovou kresbu v písku.



Wilksova rodina vlastnila půdu na velšském ostrově a Maurice chtěl všestranné vozidlo, které by mohlo sloužit jako lehký tahač a terénní vůz dohromady. Jeho průkopnický návrh byl pokřtěn jako "Land Rover".

Test Defenderu si můžete přečíst zde.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů