Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Benzín žije! Lamborghini nabízí fascinující pohled na nový motor

Naše téma
Dominik Valášek | 24.05.2024
dalších 9 fotek
Nový osmiválec Lamborghini | foto: Se svolením Lamborghini
V době, kdy je o nové spalovací motory vyloženě nouze, působí nově představovaný benzínový osmiválec věhlasné italské značky jako živá voda. Seznamte se s novým motorem značky Lamborghini, který bude svým ohromujícím výkonem pohánět připravovaný supersport, nástupce modelu Huracán.
V ČLÁNKU NAJDETE
800 koní a titanové ojnice
VIDEO: Nový motor pro Lamborghini
Další charakteristiky motoru
Bohužel se nedá říci, že by nový motor, a potažmo i připravované auto, které představí Lamborghini později v průběhu roku, potěšil kompletně všechny puristy. Přece jenom éra atmosférických desetiválců je definitivně pryč, nový motor je osmiválec se dvěma turbodmychadly, kombinovaný s trojicí elektromotorů.

Všechny tyto kroky ovšem italská značka podniká v první řadě pro zvýšení rychlosti, protože nový vůz, který je zatím znám pouze pod kódovým označením Lamborghini 634, bude rychlostí a schopnostmi o několik tříd nad stávajícím Huracánem.

800 koní a titanové ojnice
Teď ovšem k samotnému motoru, který ve vývojovém oddělení Sant’Agata Bolognese vzniknul na čistém listu papíru a nevychází z žádného předešlého agregátu. Vidlicový osmiválec má objem rovných 4 litrů, plochou klikovou hřídel pro charakteristický zvuk a ohromující specifický výkon 200 koní na litr.

Nový osmiválec Lamborghini, zdroj: Se svolením Lamborghini


Dohromady tedy činí maximální výkon 800 koní, dosahovaných v rozmezí 9 000 – 9 750 otáček za minutu. Omezovač potom zasahuje v rovných 10 000 za minutu. Právě kvůli ohromným otáčkám dostal motor rozvody s vahadly podobnými závodním jednotkám a titanové ojnice.

Podívejte se na obnažený motor i na oficiálním videu:
Velkou novinkou je dvojice turbodmychadel mezi řadami válců (konfigurace takzvaně „horké-V“). Ty umožňují motoru dosáhnout ploché křivky točivého momentu, vrcholící hodnotou 730 Nm v širokém rozmezí od 3 000 do 7 000 otáček. Ve videu přímo padlo, že motor kombinuje ohromnou lineární sílu středního pásma s obřím výkonem v nejvyšších otáčkách.

Další charakteristiky motoru
Motor má dále přímé vstřikování s tlakem 350 barů, mazání se suchou skříní, které je spolehlivé i při vysokém bočním přetížení v zatáčkách a součástí je elektrický motor hybridního systému, nasazený na setrvačníku. Ten je chlazený olejem a má sám o sobě výkon 150 koní a točivý moment 300 Nm.

V chystaném supersportu bude motor dále napojen na osmistupňovou dvouspojkovou převodovku a na přední nápravě se objeví další dva elektromotory. Kdy ovšem uvidíme výsledek v podobě kompletního auta, to je zatím otázka. Drobný náznak siluety každopádně naleznete na konci přiloženého videa.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů