Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Lamborghini Centenario: Speciální edice na počest zakladatele značky má 770 koní

Naše téma
Redakce | 02.03.2016
dalších 5 fotek
Lamborghini Centenario. | foto: Lamborghini
Automobilka Lamborghini si letos připomíná sto let od narození svého zakladatele Ferruccia Lamborghiniho (narodil se 28. dubna 1916). Toto výročí oslavuje uvedením speciálního modelu Centenario LP770-4.
Novinka zaujme hned na první pohled hodně divokým a ostrým designem s řadou aerodynamických prvků karoserie a otvorů pro vzduch. Zajímavý je také obrovský zadní difuzor, nad nímž našlo místo výsuvné křídlo.

Celá karoserie je vyrobena z uhlíkového kompozitu, což ještě zdůrazňuje bezbarvý lak. Z karbonu jsou dokonce i části kol. Vpředu jsou dvacetipalcová, vzadu jedenadvacítky a kromě použití uhlíkových vláken (základem je ale hliníková slitina) zaujmou i usměrňovači vzduchu, které mají za úkol chladit karbon-keramické brzdy.

Lamborghini Centenario.


Pneumatiky speciálně pro tento vůz vyvinula společnost Pirelli.

V Lamborghini samozřejmě věnovali pozornost také interiéru. Vsadilo se na čalounění Alcantarou a opět se hrdě odhaluje konstrukce z uhlíkových vláken. Palubní desce dominuje 10,1palcová obrazovka multimediálního systému, který kromě jízdních dat či rozhraní pro nastavení vozu nabídne také třeba široké možnosti konektivity či připojení k internetu.

Lamborghini Centenario.


To nejdůležitější je ale až za sedadly. Uprostřed umístěný vidlicový dvanáctiválec o objemu 6,5 litru dává 770 koní (566 kW) a přes sedmistupňovou automatickou převodovku pohání všechna kola.

Centenario i díky štědrému použití karbonu váží přijatelných 1520 kilogramů, proto nepřekvapí skvělá dynamika: z klidu na stovku zrychlí za 2,8 sekundy a na tři sta za 23,5 sekundy. Maximální rychlost činí 350 km/h.

Lamborghini plánuje vyrobit pouhých 40 kusů, z nichž polovina dostane sundavací střechu. Všechny vozy však jsou už dlouho vyprodané - přesto, že se Centenario poprvé ukázalo až nyní na ženevském autosalonu a jeho cena jistě přesáhla 50 milionů korun.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů