Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Kushaq a Slavia. V čem se liší indické Škody od těch vyráběných v Česku?

Naše téma
Radek Pecák | 17.11.2022
dalších 15 fotek
Škoda vytvořila pro indické modely speciální prohlubeň na palubní desce | foto: Radek Pecák
Zatím prodává automobilka z Mladé Boleslavi na indickém trhu dva speciálně vytvořené modely. Přibudou ale i další.
Proč se nemůžou dovážet i do Česka - určitě by o ně byl zájem? Takovou otázku dostávají často lidé zodpovědní za vývoj a výrobu modelů Škody, které se vyrábějí v zahraničí a pro zákazníky na tamějších trzích.

Důvod je obvykle prostý. Zkonstruovali je totiž speciálně s ohledem na zdejší bezpečnostní i emisní normy a jejich úprava na ty evropské by stála hodně prostředků. Nehledě na to, že mnohé bylo připraveno s ohledem na místní zvyklosti jak v oblasti komfortu, tak třeba jízdních vlastností.

Dokumentaci některých odlišností naleznete v naší komentované fotogalerii.

Rozdíly v technice:
Například motory jsou upraveny tak, aby mohly bez problémů a bez poklesu výkonu spalovat benzín s nižším oktanovým číslem. Běžný benzín jich má totiž v Indii jen 91, zatímco v Evropě 95.

Kvůli kvalitě, nebo spíše nekvalitě indických vozovek, které jsou navíc často "ozdobené" zpomalovacími prahy, je žádoucí vyšší světlá výška. To platí jak o Kushaqu, který pak musel dostat skoro až nepříjemně tvrdě nalladěné odpružení, tak rovněž o Slavii. U té ale se již podařilo (i vzhledem k jiným rozměrům) vyladit podvozek přece jen komfortněji.

Konstruktéři museli také vyvinout klakson, který vydrží podstatně častější používání než je zvykem v našich končinách a třeba i posílit výkon kompresoru klimatizace. Jezdí se tu totitž velmi často v hodně vysokých teplotách.

Rozdíly v designu:
Obdobně jako čínští zákazníci si i ti v Indii potrpí na větší zdobnost. Třeba chromu je podstatně více. Speciální lišta z chromu se nachází jak na zádi obou vozů, tak i kolem bočních oken. Dokonce také kliky mají na sobě pásek lesklého materiálu.

Ve Slavii, která má karosérii sedan, jsou ve velké míře využity světlé materiály, které dodávají na honosnosti. Na palubní desce je speciální prohlubeň, do které se oboustrannou lepicí páskou připevňují sošky bůžků a další předměty. Ty mají řidiče a celou posádku ve voze ochránit od nepříjemností.

Rozdíly v detailech a zpracování:
V kabině na první pohled žádné zvláštnosti nejsou. Snad jen to, že bezpečnostní pásy na předních sedadlech není možné výškově nastavovat. Největší rozdíly jsem nalezl z zavazadlovém prostoru. Kushaq sice měl plastové obložení všude, ale chyběla například oka pro upevnění nákladů nebo přihrádky na uklizení drobností.

Není také možné umístit podlážku do jiné než základní polohy. Při sklopení zadních opěradel tak rovné plochy nedocílíte. Ještě více se šetřilo ve Slavii. Tam čalounění nezakrývá celý prostor. Plastový kryt není ani na celém plechovém víku.

Plasty na palubní desce jsou sice výhradně tvrdé, ale jejich kvalita není viditelně horší. Panel klimatizace je ovšem poměrně malý a dotykové ovládací prvky docela titěrné.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů