Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Kruhový objezd je místem chyb a zmatků. Znáte jeho pravidla?

Naše téma
Viola Procházková | 18.12.2022
foto: Toyota
/ŘIDIČSKÁ ETIKETA/ Kruhové objezdy nahrazují klasické křižovatky čím dál častěji. Mnoho řidičů však stále nemá jasno v tom, jak po nich správně jezdit. 
Pokud je správně užíván, dokáže kruhový objezd zajistit ve srovnání s obyčejnou křižovatkou plynulejší provoz a umožní snadnější přibočení řidičům, kteří by jinak na vedlejší silnici čekali i dlouhé minuty. Zároveň je provoz bezpečnější, neboť se zde auta pohybují zpravidla velmi nízkou rychlostí a případné kolize mají jen lehké následky. Takzvané kruháče neboli rondely však mají svá pravidla, která určují, jak se na nich správně chovat, řadit se do pruhů a zejména používat blinkr.

Blinkry - ani brzy, ani pozdě
Ve chvíli, kdy na kruhový objezd vjíždíte, je blinkr nežádoucí. Každému je jasné, že budete pokračovat směrem doprava, jiná možnost zde není a blikáním jen způsobíte uz ostatních řidičů zmatek. „Blinkr vždy použijte na kruhovém objezdu při přejíždění z pruhu do pruhu a pak také ve chvíli, kdy objezd opouštíte,“ říká Václav Zikmund, produktový manažer českého zastoupení automobilky Toyota, z jejíž dílny pochází další názorné video. 

Používání směrových světel při výjezdu z objezdu zajistí potřebnou plynulost, jejich použití je však někdy obtížné načasovat. Musíte samozřejmě začít blikat co nejdříve, avšak ne dříve než před odbočkou, kterou chcete použít. Zároveň je dobré počítat s tím, že ostatní auta váš blinkr na kruhovém objezdu z některých úhlů nevidí.

Kdo má přednost?
Všichni máme nejspíš zafixované pravidlo, že přednost dává ten, kdo na kruhový objezd vjíždí, a to všem vozidlům, která se na něm již pohybují. V zákoně však tato povinnost stanovena není, proto by každý řidič měl sledovat značky. V Česku jsou všechny kruháče opatřeny dvěma značkami - kulatou modrou s upozorněním na kruhový objezd a značkou "Dej přednost v jízdě!" nebo "Stůj, dej přednost v jízdě."  Pokud by značka přednosti chyběla, platí klasické pravidlo pravé ruky. 

V případě, že vjíždíme na kruháč, který má dva jízdní pruhy, dáváme přednost jen vozidlům v pruhu pravém, tedy vnějším. Ve chvíli, kdy již na kruhovém objezdu jste a chcete přejet z pruhu do pruhu, musíte dát přednost všem vozidlům v cílovém pruhu. Toto pravidlo platí bez ohledu na to, ve kterém pruhu právě jedete.

Levý pruh má svůj účel
Pokud jde o to, zda zvolíte pravý, či levý pruh kruhového objezdu, je to jen na vás. Zákon řazení do pruhů nijak neupravuje. Pokud víte, že budete vyjíždět až posledním výjezdem, zařazením do levého pruhu umožňujete snadnější přibočování vozům, které na kruháč vjíždějí. Naopak není logické se do levého pruhu řadit, když víte, že budete vyjíždět hned na prvním výjezdu. Pamatujte na to, že budete-li chtít opustit kruhový objezd z levého, tedy vnitřního pruhu, musíte dát přednost všem autům v pruhu pravém. Může se tedy stát, že v případě hustšího provozu si kruháč objedete dvakrát. 

Celkem často se objevuje chyba, kdy se řidič bojí na kruhový objezd vjet, jestliže vidí vůz v levém pruhu. Zbytečně tak zdržuje a zpomaluje provoz, přičemž právě kvůli zajištění plynulosti levý pruh na kruhových objezdech vznikl. 
Hodnocení článku
2.7 z 5 (54%)
Hodnoceno: 15x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
DrongM, 30.06.2023 17:16
"Zákon řazení do pruhů nijak neupravuje."

Jak to muze nekdo vypustit?

Pokud má vjezdová komunikace do kruhového objezdu více pruhů, do pravého jízdního pruhu, který je vně kruhového objezdu, se řadí vozidla opouštějící objezd první odbočkou, do vnitřního jízdního pruhu (levého) vozy opouštějící objezd poslední odbočkou. Vždy sledujte i vodorovné dopravní značení – čáry na silnici.

Toto byste meli Vy, web o automobilismu, opakovane sdelovat motoristum!

Kdyby toto vsichni dodrzovali, byly by kruhove objezdy skutecne plynule. Protoze by nevjizdela na kruhac auta, ktera pak blokuji vsechny, kteri se timto pravidlem ridi. A zaroven vsichni, kteri by chteli kruhovy objezd opustit prvnim vyjezdem, by mohli jet temer plynule. Vyjimkou by byly pouze kruhove objezdy, ktere maji vice pruhu, ale da se z nich odbocit na nekterych vyjezdech pouze do jednoho. I zde ale nema smysl vjizdet na kruhovy vzdy do vnejsiho pruhu, pokud mirim dal nez za prvni odbocku! Funguje to tak vsude v zapadni Evrope a je to skvele.
Mirek Stezka, 05.12.2023 11:25
Autor tohoto článku by si měl zopakovat testy silničního provozu a hlavně nejezdit moc mimo Českou republiku. Šíří zde totiž nebezpečný blud a to že: "Při vjíždění na objezd bez průběžného pruhu musíte dát přednost v jízdě všem vozidlům, která se na něm už pohybují." ...ale to platí pouze, když je označen takovou bezvýznamnou maličkostí jakou je značka "Dej přednost v jízdě" Pokud bude kruhový objezd označen pouze příkazovou dopravní značkou „Kruhový objezd", musí vozidla jedoucí po kruhovém objezdu dávat přednost v jízdě vozidlům přijíždějícím zprava, která na kruhový objezd vjíždí! U nás se s tím asi nesetkáme, pokud neureznou šrouby a značka "Dej přednost v jízdě" nespadne na zem (mimochodem, zajímalo by mě, jak by tohle řešila policie) V mnoha státech Evropy je ale poměrně obvyklé, aspoň mimo větší města, že je tam pouze značka "kruhový objezd" a to by mohl docela problém, protože by nemuselo jít jen o ztrátu bodů za chybně zodpovězenou otázku v testech.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů