Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Koronakrizi navzdory: Motocykly se letos prodávají jako už dlouho ne

Naše téma
Radek Pecák | 05.12.2020
dalších 11 fotek
Ilustrační foto | foto: Radek Pecák
Zatímco prodeje osobních automobilů letos v porovnání s loňskem klesly o pětinu, dealeři jednotlivých motocyklových značek zažívají vynikající rok.
I když pro většinu podnikatelů skončí letošní rok po ekonomické stránce nedobře, v odvětví prodeje motorových vozidel se najdou některé segmenty, které zažívají růst. Vyplývá to z čerstvé statistiky Svazu dovozců automobilů, která zahrnuje počty kusů zaregistrovaných do provozu za prvních jedenáct měsíců roku 2020.

Například se letos v České republice do provozu zaregistrovalo o 27 kusů autobusů více než v loňském roce. Zde je ovšem trh jen malý. Celkem obsáhl 1154 exemplářů těchto dopravních prostředků.

Ještě výrazně zajímavější je však ale situace na trhu s novými motocykly. Letošní prodeje se už na dosah přiblížily k hranici 20 000 kusů. Během prosince přitom tato meta, kterou se v ČR podařilo naposledy překonat v roce 2008, jistojistě padne.

Nejlepší motocyklovou značkou na tuzemském trhu je Honda, za ní následují s velkým odstupem Yamaha, CF Moto, KTM a Piaggio. V samotném listopadu se do první desítky dostala i Jawa, pro kterou jsou letos tuzemské prodeje také na velmi dobré úrovni.

Registrace osobních automobilů v listopadu, při porovnání se stejným měsícem loňska, poklesly o 13,3 procenta. Nejlepší je tradičně značka Škoda, které patří tržní podíl přes 37 procent. O druhé místo svádějí vyrovnaný souboj zatím mírně lepší Volkswagen s Hyundai a o čtvrté pak podobně těsně soupeří Dacia s Toyotou.

Zájem hlavně o auta z Česka a Slovenska
Mezi deseti nejprodávanějšími typy osobních aut je celkem sedm modelů značky Škoda. S výjimkou šesté pozice, kterou obsadil další v Česku produkovaný automobil Hyundai i30, jim patří všechny přední pozice. Vede tradičně Octavia před Fabií, Scalou, Karoqem a Kamiqem.

Zbývající pozice v první desítce náleží vozům Hyundai Tucson a Kia Ceed. Znamená to tedy, že devět aut s původem Made in Czech doplňuje jedno ze Slovenska.

Zajímavostí je změna v trendu posledního období, kdy klesal zájem o vozy s dieselovým motorem. Letos se zvýšil oproti loňským číslům o více než dvě procenta a činí už skoro třicet procent. Výrazný nárůst nastal v kategorii automobilů s hybridním, plug-in hybridním a čistě elektrickým pohonem. Například elektromobilů se letos zaregistrovalo do provozu již přes dva tisíce, což je trojnásobek loňského stavu.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů