Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Zvláštní byznys. Korejská firma nabízí "přeznačkování" auta

Naše téma
Dominik Valášek | 15.12.2017
dalších 15 fotek
Loga Brenthon na vozech jiných značek. | foto: Brenthon
Ať už se nám to líbí nebo ne, auta na sebe kromě role dopravních prostředků berou i roli jistého ukazatele společenského postavení. Mnoho zákazníků kupuje vozy prémiových automobilek často právě kvůli značce. Ovšem existuje i poněkud bizarní způsob, jak si dopřát "lepší statut" bez nutnosti pořizovat jiné auto.
Ten způsob nese název Brenthon a ačkoliv o značce s takovým jménem u nás asi nikdy nikdo neslyšel, jedná se o korejskou společnost, která prodává loga na běžné vozy - například značek Kia a Hyundai. Prakticky nic jiného nepřidává. Jen si koupíte nové logo na kapotu, volant a víko kufru a náhle máte Brenthon. A to je v jistých společenských kruzích patrně něco víc.

Kdyby Brenthon (mimochodem přídomek firmy zní „Equipment & Ornament“) prováděl nějaké zásadnější úpravy vozu, dalo by se do určité míry akceptovat, že si potom chce na svůj výsledný produkt plácnout vlastní značku i přesto, že základ je cizí. Jenže v tomhle případě se jedná o docela prosté „přeznačkování“ a je vcelku fascinující, že si takové produkty vůbec někdo kupuje.

Prakticky se tedy jedná o způsob, jak si může korejská značka budovat jméno a renomé, aniž by musela cokoliv pořádného vyrobit. Můžete sice namítat, že různé „přeznačkovávání“ se ve světě aut odehrává zcela běžně, jenže pokud se jeden základ auta prodává pod dvěma různými značkami, vždy je za tím společný vývoj, vlastní divize nebo alespoň nějaká klíčová úprava.

Brenthon ovšem neudělal nic z toho. Nepřiložil ruku k dílu, ničí produkt nevylepšil nebo jinak neupravil. Je to trochu smutné, možná trochu podlé, ale zároveň třeba i podnikatelsky geniální. Ukazuje se totiž, že některým lidem opravdu stačí pár lesklých a neokoukaných log k tomu, aby se cítili lépe.

A je to koneckonců jejich auto, takže si na něj mohou lepit taková loga, jaká se jim jenom zlíbí. A cena? Základní třídílné sady nalepovacích emblémů začínají na 25 dolarech (544 korun).
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů