Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Koňská síla prý nestačí. Nissan chce u svých aut udávat výkon ve velbloudech

Naše téma
Daniel Fuglevič | 11.03.2017
Nissan Patrol V8. | foto: Nissan
Vedení Nissanu ve Spojených arabských emirátech chce u svých terénních aut udávat výkon "ve velbloudech". Vážně. Co se týče schopností v písečných dunách, koňská síla je prý dosti nepřesnou jednotkou.
Podle Nissanu je konvenční koňská síla (platí to samozřejmě i pro kilowatt) limitovanou jednotkou, která nedokáže správně měřit terénní vlastnosti a schopnost poradit si s náročnými podmínkami pouště. Proto inženýři automobilky přišli s "velbloudí silou".

Čtěte také: Nissan ukázal omlazený Qashqai. Poznáte ho podle nové přídě

Novu měrnou jednotku se zkratkou „CP" chce Nissan začít používat hlavně v arabských zemích, kde majitelé terénních aut občas přejedou nějakou tu písečnou dunu.

Nissan se přitom ohání vědeckými metodami a postupy, nemá jít jen o marketingové číslo.

Jak se počítají velbloudi?
A jak se tedy počet "velbloudů" určuje? Výpočet zahrnuje zejména hmotnost vozidla, jeho rychlost a profilem trati. Zjednodušeně řečeno se ke konečnému číslu dojde z průměrného času, za který vozidlo ujede definovanou dráhu.

Čtěte také: VIDEO: Zavřel dveře a propadl se. Ruský řidič baví internet svým neštěstím

Pořád automobilce nevěříte, že to myslí vážně? Pak vás možná přesvědčí vyjádření, že Nissan novou jednotku obhajuje pětisetstránkovou prací u normalizační autority ESMA v Arabských Emirátech, která si návrh vzala na starosti a bude nadále provádět důkladné testování.

Nissan tak chce jednotku velbloudí síly zřejmě opravdu standardizovat.

Nissan Patrol V8.


Jestliže půjde všechno podle plánu, chce automobilka jednotku registrovat třeba i u mezinárodní organizace pro normalizaci ISO.

Poprvé by se měla udávaná velbloudí síla objevit showroomech na středním východě. V tamních končinách by tak jasně definovala schopnosti vozidel SUV v písečných dunách.

Nissan Patrol má 213 velbloudů
Nissan už má také první čísla. K prvotnímu měření velbloudího výkonu přitom výrobce použil nejmodernější techniku, ale i živého velblouda. Bez něj by to samozřejmě nešlo.

Zjistil tak, že Nissan Patrol s osmiválcovým motorem má celkem 213 CP, lidově řečeno tedy 213 velbloudů.

Čtěte také: Nissan má velký problém. Jeho pick-up se prý láme

Vypadá to jako vážně míněná snaha, přesto existují skeptické názor, že jde o brzký aprílový vtip. Tak či onak, určitě jde minimálně o skvělou marketingovou kampaň.

Postup vytváření nové měrné jednotky dokumentuje i menší filmeček od National Geographic. Pokud rozumíte arabsky nebo zvládnete anglické titulky, určitě se podívejte.

A mimochodem, koňská síla vznikla jako jednotka, která měla lidem jednoduše přiblížit schopnosti parního stroje. Zavedl ji na konci 18. století James Watt. Potřeboval totiž pro své zákazníky nějaké snadno pochopitelněé srovnání s výkonem tehdy běžně využívaných zvířat.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů