Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Konec legendy. Land Rover vyrobil poslední Defender

Naše téma
Redakce | 30.01.2016
dalších 7 fotek
Poslední vyrobený Land Rover Defender. | foto: Land Rover
Land Rover Defender bezesporu patří mezi největší automobilové legendy. Ikonický teréňák se vyrábí od roku 1983, ale jeho historie je výrazně delší. Navazuje na totiž na původní Land Rover Series I z roku 1948. 
Právě od roku 1948 se vůz vyráběl v závodě v britském Solihullu. A tam také v pátek byla výroba současného Defenderu, klasického off-roadu ze staré školy, ukončena. Více než 700 současných i bývalých zaměstnanců, kteří se podíleli na výrobě Land Rover Series a Defenderu, při této příležitosti mělo možnost vidět a řídit některé z nejvýznamnějších modelů celé historie této ikony. Mezi nimi i předvýrobní sérii "Huey" nebo poslední vůz, který sjel z výrobní linky, a to zelený LR Defender 90 Heritage Soft Top s retro vzhledem.

Poslední vyrobený Land Rover Defender.



Land Rover zároveň představil nový program Heritage Restoration, který bude využívat prostory stávající výrobní linky v Solihullu. Tým inženýrů, včetně některých zaměstnanců specializovaných na Defender, bude dohlížet na renovaci několika modelů Land Rover Series, které pochází z celého světa. První vozy se dostanou do prodeje v červenci 2016.

„Je to zvláštní den oslav pro Jaguar Land Rover. Všichni máme osobní vzpomínky na Defender. Je to automobilová ikona a je velmi oblíbený po celém světě. V posledních 68 letech se svět dramaticky změnil, ale toto vozidlo zůstalo pořád stejné. Má něco, co jiné vozy nemají. Poslední model odráží jednoduchost, poctivost a kouzlo celého dědictví Land Rover Series. Vytvoření Defenderu zítřka je sen každého inženýra nebo designéra, jde o další kapitolu, na kterou se těšíme," prohlásil Nick Rogers, ředitel vývoje v automobilce Jaguar Land Rover.

Na oslavě Defenderu v Solihullu se objevilo více než 25 unikátních vozidel z historie Land Roveru, kolem kterých projel poslední výrobený Defender. Tento vůz má originální část, která byla používána pro modely Soft Top od roku 1948 – hák na uchycení plachty. Vůz bude umístěn do sbírky Jaguar Land Roveru.

Poslední vyrobený Land Rover Defender.



Defender má za sebou poutavý příběh, už samotný vznik legendy nepostrádá kouzlo. V roce 1947 totiž Maurice Wilks, technický ředitel společnosti Rover, na pláži Red Wharf Bay na velšském ostrově Anglesey poprvé načrtl tvar původního Land Roveru a představil nápad svému bratru Spencerovi, generálnímu řediteli téže firmy.

Wilksova rodina vlastnila na ostrově půdu a Maurice chtěl vyvinout všestranné vozidlo, které by mohlo sloužit jako lehký tahač, zemědělský stroj a terénní vůz dohromady. Jeho průkopnický návrh byl pokřtěn jako "Land Rover".

Předprodukční vůz z roku 1947 později dostal přezdívku "Huey".

Od roku 1948 do 2016
Od roku 1948 byly v Solihullu vyrobeny více než dva miliony modelů Series a Defenderů. To, co začalo jako linka v písku, se stalo jedním z nejznámějších vozů s pohonem všech kol. Vůz získal mnoho ocenění jako nejvšestrannější vozidlo na zemi a dovezl své majitele do míst, do kterých by je jiné auto nedovezlo.

V roce 1948 se do výroby dostal model Series I. Poválečná Británie se potýkala s velkým nedostatkem oceli, ačkoliv země měla velké výrobní kapacity.

Na karoserii byl proto použit hliník, ze kterého se za války vyráběly trupy a křídla letadel a po jejím skončení ho byl nadbytek. Hranatý vzhled zase vznikl proto, že tak bylo ohýbání hliníku nejjednodušší. Jako lak byla nejčastěji používána vojenská zelená, jíž taky bylo všude plno.

Land Rover Series I (1948).


Původní Land Rover Series I stál v roce 1948 450 liber. Vůz byl poháněn čtyřválcovým motorem o objemu 1.6 litru s výkonem 50 koní.

Změny následovaly v roce 1958, kdy vůz Series II přinesl nový design a motory  - včetně vznětových, které se využívaly až do poloviny osmdesátých let minulého století. Do roku 1966 se prodalo více než půl milionu vozů, přičemž roční produkce dosáhla vrcholu v roce 1971 s 56 000 jednotkami. Během sedmdesátých let se prodávala řada Series III stejně dobře jako její předchůdce.

V roce 1990 získal off-road nové jméno – Defender. Předtím byl vůz označován pouze podle délky rozvoru a série.

Půvab Land Roveru vycházel mimo jiné také z bezpočtu variant, které byly vytvořeny mimo základní platformu včetně různorodých hasičských vozů, armádních vozů Forward Control 101, sběračů třešní a dokonce obojživelného vozu schopného plout na vodě. Během bohaté historie bylo vozidlo využito jak zemědělci, slavnými objeviteli, tak vládci.

Land Rover Defender.


Mezi slavné vlastníky patří britská královna, Sir Winston Churchill nebo herec Steve McQueen.

V poslední fázi výroby trvalo sestrojit Defender více než 56 hodin, nový vůz sjížděl z výrobní linky každé čtyři minuty. Každý kus se skládal ze 7000 částí.

Zaměstnanci pak pro jednotlivé části vozidla měli svá vlastní jména. Např. dveře jsou známy jako „prasečí uši" a palubní deska jako „jehněčí kotleta". Mimochodem, fanoušci si mohou celou výrobu Defenderu - včetně linky z roku 1948 - prohlédnout prostřednictvím speciální internetové stránky.

Nástupce Defenderu by mohl dorazit v roce 2018. Podle britské automobilky se přiblíží moderním SUV, ale i navzdory tomu naváže na drsný charakter svého předchůdce.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů