Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Končící Volvo XC90 zlevnilo o stovky tisíc. S cenou už se vejde pod milion

Naše téma
Redakce | 07.05.2014
Volvo XC90. | foto: Volvo
Praha - Velké švédské SUV míří po dlouhých letech na odpočinek a ještě letos by měl být představen jeho nástupce. Volvo tedy už jen doprodává poslední vozy současné generace XC90. A za docela zajímavou cenu.
Auto lze nyní pořídit za méně než milion korun. V základní výbavě Kinetic, s naftovým pětiválcem D5 (200 koní), šestistupňovou automatickou převodovkou a pohonem všech kol XC90 stojí 940 500 korun. Díky balíčku zvýhodnění tak tento vůz vychází o 300 tisíc korun levněji.

Stupeň Kinetic přitom není zrovna chudý, zahrnuje například šest airbagů, automatickou regulací světlé výšky, elektricky nastavitelná a vyhřívaná zpětná zrcátka, LED diody pro denní svícení, elektricky ovládaná okna, automatickou dvouzónovou klimatizaci, kožený multifunkční volant či tempomat.

V nabídce zůstává také slabší provedení pětiválcového turbodieselu (D4) s výkonem 163 koní.

Volvo XC90 bylo poprvé představeno v roce 2002. Tehdejší viceprezident a šéfdesignér společnosti Volvo Car Corporation Peter Horbury popsal nové SUV jako „mužné, ale ne drsňák, svalnaté, ale ne agresivní". Pravda je, že pro švédskou automobilku byla novinka trefou do černého. A hlavní roli hrála bezpečnost. XC90 se například stalo prvním SUV na světě, jehož sedmisedadlová verze nabízí stejnou mírou ochrany jako tentýž model s pěti místy, aniž by utrpěla kompaktnost rozměrů. Všech sedm míst je samozřejmě vybaveno tříbodovými samonavíjecími bezpečnostními pásy s předpínači a opěrkami hlavy.

Volvo je hrdé také na snížený příčník aktivující ochranné prvky protijedoucího vozu a jeho deformační zóny, dále na systém ochrany proti převrácení, nafukovací clonu chránící cestující na vnějších sedadlech před poraněním hlavy či integrovaný dětský podsedák uprostřed zadní řady sedadel. Švédská automobilka nepřehání, když o XC90 hovoří jako o jednom z nejbezpečnějších vozů, jaký se kdy na automobilovém trhu objevil.

Bezpečná samozřejmě bude i nová generace, co všechno by měla umět, si můžete přečíst zde. Její premiéra se uskuteční v říjnu na autosalonu v Paříži.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů