Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Zájem o LPG je i u nových aut. Motor poté nepotřebuje extra péči, říká odborník

Naše téma
Miroslav Elsnic | 14.02.2024
Auta na LPG prožívají nové období oblíbenosti | foto: Deník/Radek Pecák
Osmnáct korun za litr. To je důvod, proč mají čeští řidiči zájem o přestavby svých aut na zkapalněný ropný plyn, známý jako LPG. Jeden litr stojí totiž polovinu ceny litru nafty či benzinu Natural 95. Častější přestavby potvrzují i servisní centra, podle nichž navíc není úprava pohonu složitý proces.
Odborník ze společnosti Autogas centrum Evžen Procházka v rozhovoru pro Deník vysvětlil, že zejména u starších motorů MPI, kde je palivo vstřikováno před sací ventily, je přestavba snadná. "Moderní motory s přímým vstřikováním paliva už jsou vázané na konkrétní sady. Pak je nutné možnost přestavby ověřit," vyjádřil se.

Co potřebuje zákazník vědět k tomu, aby si mohl ověřit, zda je možné jeho vůz upravit pro LPG?
Je k tomu potřeba vědět kód motoru, rok výroby, objem, výkon a v některých případech i kód řídící benzinové jednotky. Nejjednodušší je vždy zajet do servisu. Odborníci nejenže zjistí, zda je přestavba možná, ale vysvětlí i proces přestavby.

Jak je taková změna drahá? 
Záleží na počtu válců motoru, typu, výrobci a podobně. Nejčastěji řidiči přestavují tříválcové motory, tam je cena i s možností zapnout přístřik benzinu pro ochranu ventilů od 24 900 korun. Nejlepší je však zajet do servisu, kde zákazník získá i rozpočet.

Vyplatí se přestavba i pro moderní vozy?
Zájem o LPG je i u moderních vozů. Přestože jsou přímovstřikové motory úsporné, stále evidujeme dost veliký zájem na jejich přestavbu. Zrovna nedávno jsme tu měli šest nových vozů Škoda Octavia na přestavbu. Kolik lze ušetřit, nelze úplně říci. Mimo jiné záleží i na stylu jízdy.

Vyžaduje motor po úpravě zvýšenou údržbu?
Je to další technické zařízení, které údržbu, byť minimální, vyžaduje. To znamená po ujetí dvaceti tisíc kilometrů je nutné vyměnit filtr plynné fáze, po ujetí čtyřiceti tisíc kilometrů se mění filtr kapalné fáze. Jednou za rok je zapotřebí revize neboli zkouška těsnosti. Zkouška těsnosti, výměna zmíněných filtrů, vyjde na částku od zhruba 1500 korun do 2500 korun. Nejedná se tedy o nikterak vysoké náklady.

Jak je to s plynovou nádrží?
Nádrž na LPG má podle legislativy životnost deset let od data výroby. Poté je nutné ji vyměnit. Tam se jedná o náklad za tisíce korun.

Jak dlouho proces přestavby trvá?
Pokud se jedná o motor se třemi až čtyřmi válci, základní přestavbu s přístřikem benzinu zvládneme za den. Ráno tu zákazník nechá vůz a odpoledne si jej může vyzvednout. Pokud je v autě elektronický systém pro ochranu ventilů, případně se jedná o vozidlo s přímovstřikovým motorem, přestavba obvykle trvá dva dny.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů