Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Kolem nehody půjčeného policejního supersportu poletují otazníky. Co zatím víme?

Naše téma
Redakce | 01.06.2017
dalších 12 fotek
Nové hybridní BMW i8 jihomoravských policistů využívá pohon na elektřinu i spalovací motor. | foto: DENÍK/Attila Racek
Jsou to už dva dny, co policejní hybridní supersport BMW i8, který měla zapůjčený dopravní policie v Jihomoravském kraji, naboural. I když to v první chvíli vypadalo, že se celá nehoda docela rychle smete ze stolu, začala se kolem celé události tvořit řada otázek. Pojďme si tedy shrnout to, co víme.
Zásadním poznatkem je, že se ve světle nových a nových faktů začíná celá nehoda jevit jako celkem podezřelá. Veškeré informace pochází z veřejně dostupných zdrojů a zpráv od zástupců policie, ministerstva vnitra či lidí z okolí zainteresovaných mužů.

Co se stalo? A proč?
Nehoda policejní i8 se odehrála v pondělí večer okolo desáté hodiny na Brněnsku. Po slavnostní večeři v hotelu International, které se zúčastnil mimo jiné i prezident Miloš Zeman, se policie jala předvádět schopnosti své nově zapůjčené techniky.

Daleko ovšem vůz nedojel, neboť v ulici Zámecká poblíž čtvrti Brno-Chrlice sjel pod most doivanovického potoka. I8 zde prý nabourala do stromu, ale tuto informaci nemůže nikdo potvrdit ani vyvrátit. Stejně tak zůstává v neznámu i přesná příčina nehody. Některé zdroje uvádí infarkt řidiče, některé zase mozkovou příhodu.

Kdo u toho byl?
Tady se dostáváme k dost možná největšímu problému celé nehody. Ve voze totiž seděl policista a také hradní protokolář Vladimír Kruliš. Ten údajně vozidlo neřídil, ovšem objevily se i zprávy, že byl během jízdy puštěn i za volant a mohl by to být právě on, kdo boural.

Čtetě také: Policie "dostala" hybridní supersport BMW i8. Máte se ho bát?

I kdyby však Kruliš jel jen jako spolujezdec, byla celá tato jízda pro zábavu patrně nelegální. V zákoně o policii se výslovně píše: "V dopravních prostředcích mohou být přepravováni jen příslušníci bezpečnostních sborů, zaměstnanci ministerstva a policie nebo osoby, jejichž přeprava souvisí s plněním služebních nebo pracovních úkolů."

O přesném seznamu lidí, kteří smí se zapůjčenou i8 jezdit, potom hovoří i nájemní smlouva na vůz. Tak či tak to ale vypadá, že si Kruliš domluvil projížďku přímo s ředitelem jihomoravské policie Leošem Tržilem. A to by byl samozřejmě průšvih.

Oba muži, kteří byli po nehodě vyproštěni přivolanými hasiči, skončili v nemocnici. Policista je podle všeho držen v umělém spánku, Vladimír Kruliš má dva zlomené obratle, ovšem ochrnutí mu naštěstí nehrozí.

Co bude dál?
Vůz měl být po nehodě převezen k dealerovi BMW kvůli zjištění rozsahu škody, ovšem je možné, že bude nejprve přezkoumán kvůli šetření nehody. Společnost BMW Group Česká republika každopádně oznámila, že má zájem ve spolupráci s policií pokračovat a pokud to půjde, vůz opraví. Už se objevily spekulace, že to ale nebude tak snadné, neboť při havárii byl prý poškozen monokok.

Doporučujeme: Rychlé policejní BMW i8 je díky nehodě slavné. Znáte ale jeho silné předchůdce?

Monokok je výlisek z plastu vyztuženého uhlíkovými vlákny, který tvoří základ kabiny vozu a nese i jeho nápravy a pohonné ústrojí. Výhodou takového řešení je nízká hmotnost, nevýhodou je samozřejmě cena a také to, že monokok jaksi nejde zavařit, narovnat na stolici či svařit ze dvou kusů.

Je ovšem otázkou, jestli PČR o vůz ještě stojí. Ministr vnitra Milan Chovanec vyjádřil myšlenku, zda policejní BMW i8 přineslo více škody nebo užitku. Není si v tuto chvíli ani jist, zda vůz police auto nadále potřebuje.

Incident také vyšetřuje Generální inspekcí bezpečnostních sborů.

Co je BMW i8? A proč ho využívala dopravní policie?
BMW i8 je supersportovní kupé s cenou od 3,7 milionu korun. Pohání je přeplňovaný zážehový tříválec o objemu 1,5 litru, roztáčející kola zadní nápravy, a elektromotor vpředu. Celkový výkon hnací soustavy činí 362 koní (266 kW), zrychlení z klidu na stovku zabere jen 4,4 sekundy a v sériovém provedení i8 umí jet až 250 km/h. Díky 7,1kWh akumulátoru i8 ujede čistě na elektřinu 37 kilometrů.

Dopravní policie měla vůz od 10. května zapůjčený od společnosti BMW Group Česká republika. A to na dobu šesti měsíců nebo do ujetí 20 tisíc kilometrů - podle toho, co nastane dřív.

BMW i8 mělo sloužit převážně v Jihomoravském kraji, v plánu ale byly i cesty do okolních regionů, tedy na Vysočinu či na Zlínsko. A i když supersport měl převážně hlídat dálnice, rychlý "bavorák" není vybaven měřící technikou radarem. Sloužit měl jako běžný hlídkový vůz, měl být vidět, především tam, kde je silný provoz.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů