Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Koenigsegg Regera je fascinující stroj. Na 400 km/h zrychlí za 20 sekund

Naše téma
Redakce | 06.03.2015
dalších 5 fotek
Koenigsegg Regera. | foto: Koenigsegg
Malosériový výrobce supersportů Koenigsegg se na ženevském autosalonu blýsknul naprosto jedinečným autem. Model Regera ohromí nejen výkonem a dynamickými schopnostmi, ale také netradiční technikou.
Švédský supersport totiž spoléhá na revoluční pohonné ústrojí. Základem je dvěma turbodmychadly přeplňovaný pětilitrový osmiválec s výkonem 1100 koní (809 kW), který doplňuje trojice elektromotorů.

Ty produkují výkon 700 k (515 kW). Dva elektromotory jsou umístěny po jednom u každého zadního kola, třetí je spojen s klikovou hřídelí motoru. Celkový výkon této soustavy činí 1500 koní a točivý moment dosahuje 2000 N.m.

Koenigsegg Regera.


Nejzajímavější ale je, že Regera (jméno lze ze švédštiny přeložit jako "nadvláda") nemá klasickou převodovku. Místo toho dostala systém Koenigsegg Direct Drive (KDD) s jednostupňovým převodem, který si vystačí s hydraulicky ovládanou spojkou a synchronizací elektromotorů.

Výrobce se chlubí, že toto řešení umožnilo snížit ztráty ztráty výkonu a točivého momentu až o 50 procent.

Koenigsegg Regera.



Regera jako hybrid samozřejmě potřebuje baterie. Vodou chlazené akumulátory s kapacitou 9,27 kWh našly místo ve středovém tunelu a lze je dobít ze zásuvky. Čistě na elektřinu vůz ujede 35 až 50 kilometrů.

I přes přitomnost 115 kilogramů vážících baterií a netradičního pohonného systému je Regera poměrně lehká, suchá hmotnost činí jen 1420 kilogramů. Zásluhu na tom mají použité materiály, například karbonové šasi a karoserie doplněná o kevlarové prvky váží pouze 75 kg.

Koenigsegg Regera.



A výkony? Regera vystřelí z klidu na stovku za 2,8 sekundy, 400 km/h pokoří za méně než 20 sekund a třeba pružné zrychlení ze 150 na 250 km/h je otázkou jen 3,2 s.

Autu samozřejmě pomáhá i promyšlená aerodynamika, zajímavě vypadá především nastavitelné zadní křídlo, vytvářející při rychlosti 250 km/h přítlak 450 kg. Nechybí adaptivní podvozek, karbonové ráfky kol (vpředu devatenáctipalcové, vzadu dvacetipalcové) či karbon-keramické brzdy.

Koenigsegg plánuje v příštích pěti letech postavit 80 kusů, jejichž cena zatím zůstává tajemstvím. Mluví se však o částce kolem dvou milionů eur, tedy v přepočtu asi 55 milionů korun.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů