Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Koenigsegg One:1 by měl být nejrychlejším autem na světě. Zvládne 440 km/h

Naše téma
Redakce | 06.03.2014
dalších 5 fotek
Koenigsegg One:1. | foto: Koenigsegg
Ženeva /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Ani Bugatti Veyron, ani Hennessey Venom GT. Novým nejrychlejším sériově vyráběným automobilem by se měl stát Koenigsegg One:1, u kterého švédský producent uvádí maximální rychlost 440 km/h.
Dvoumístný Koenigsegg pohání přeplňovaný pětilitrový osmiválec o výkonu přes jeden megawatt, tedy 1360 koní. Točivý moment dosahuje hodnoty 1371 N.m. Motor spolupracuje se sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou.

Koenigsegg One:1.


Neuvěřitelně se jeví dynamika. Vzhledem k tomu, že vůz díky použití karbonových vláken váží jen 1360 kilogramů (poměr výkonu a hmotnosti je tedy 1 kůň na 1 kilogram, což ostatně naznačuje i název modelu One:1), dokáže z klidu na 400 km/h zrychlit za pouhých 20 sekund.

Výrobce udává maximální rychlost 440 km/h, ale zatím jde o údaj na základě počítačových simulací. Pokud však Koenigsegg této hranice skutečně dosáhne, stane se nejrychlejším sériově produkovaným autem planety. Překoná i "poloviční" rekord amerického Hennessey Venom GT, který nedávno letěl rychlostí 435,31 km/h.

Koenigsegg One:1.



Koenigsegg však tvrdí, že mu nejde jen o rychlost na rovince, ale že postavil auto, které bude umět i zatáčet. Konstruktéři se proto zaměřili na aerodynamiku. One:1 tak v zatáčkách zvládne přetížení 2 G. A například při rychlosti 260 km/h dosahuje přítlak 610 kilogramů.

Zajímavé je, že v době ženevské premiéry už vlastně nebylo koho lákat ke koupi. Všech šest exemplářů, které Koenigsegg postaví, už totiž v tu dobu bylo prodaných.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů