Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Kodiaq má po berlínské premiéře. Jaký je naživo? A co chystá Škoda dál?

Naše téma
Redakce | 02.09.2016
dalších 7 fotek
Premiéra Škody Kodiaq v Berlíně. | foto: ČTK
Letošek je pro tuzemskou automobilku Škoda důležitým rokem, neboť vůbec poprvé připravila velké a až sedmimístné SUV. Novinka nese název Kodiaq, vypůjčený od medvěda kodiaka, a cílí zejména na světové trhy. Oficiální představení před novináři ze všech koutů světa proběhlo v Berlíně – ve městě s medvědem ve znaku.
Možná ještě příhodnější by bylo městečko Kodiak na stejnojmenném ostrově, patřícím pod americký stát Aljaška, jenže to je proti Berlínu značně z ruky.

Jak už to u představení klíčových produktů z různých odvětví bývá, samotné odhalení byla velkolepá událost. Slavnostní prezentace v berlínském kulturním centru Kraftwerk byla impozantní podívanou a významnosti akce odpovídal i seznam hostů, na němž se objevil třeba Karel Gott.

Detailní představení nové Škody Kodiaq najdete zde.

Ale k autu. Jaký je vlastně Kodiaq na první dojem? V první řadě působí o poznání majestátnějším dojmem, než by se z dosud vypuštěných obrázků mohlo zdát. Karoserie s vesměs hranatými a ostře střiženými tvary určuje nový směr designu Škody a není podobná v zásadě ničemu, co jsme od mladoboleslavské automobilky dosud viděli.

Samozřejmě, že rozdvojené přední světlomety vyvolají určitou kontroverzi, ale naživo není tento prvek nikterak rušivý a celkově se k nátuře auta hodí.

Premiéra Škody Kodiaq v Berlíně.


Působivá je i mřížka chladiče, jejíž lamely vystupují z masky. Dominantou takřka rovné zádi jsou úzké LED světlomety s profilem ve tvaru písmene "C".

I uvnitř má Kodiaq mnoho prvků, se kterými přichází v rámci modelového portfolia Škody jako první. Už samotná palubní deska působí o mnoho robustnějším dojmem, což ještě podtrhují vertikálně orientované výdechy klimatizace. Do prostřední části je potom velmi vkusně zakomponován dotykový displej prémiového vzezření, jenž je jednolitě spojen s okolním rámečkem s dotykovými tlačítky.

Displej blíže zornému poli
Displej infotainmentu je také vůbec poprvé umístěn ve vrchní části palubní desky, což znamená, že se příjemněji ovládá za jízdy. Není totiž potřeba tolik odklonit zrak od vozovky. Podobné řešení najdeme v rámci koncernu u Seatu, Volkswageny mají obrazovku níže.

Co do zpracování, v tomto ohledu není moc co vytýkat. Vesměs měkčené materiály se zdají být kvalitní, stejně jako ovládací prvky. Za klasický, dobře tvarovaný volant, se lze v rámci interiéru usadit relativně nízko, sedadla mají vyváženou tuhost a výrazné, přesto však neobtěžující boční vedení.

Škoda Kodiaq.


V druhé řadě sedadel je místa skutečně na rozdávání. Třetí řada pak nevylučuje usazení dvojice vyšších osob, takže svézt sedm dospěláků rozhodně není zapovězené. Přístup k šestému a sedmému sedadlu však není zcela snadný a bude vyžadovat trochu tělocviku.

U kufru se Škoda tradičně chlubí tím, že nabídne největší objem v dané třídě. A také se určitě má čím chlubit. Kodiaq uveze v pětimístné verzi přinejmenším 650 litrů, v sedmimístné potom 560 litrů. Dokonce i když jsou zadní sedadla vyklopena, nabízí se stále ještě důstojných 270 litrů.

To vše je přístupné přes obrovský nákladový otvor, vznikající pod víkem, které může být za příplatek ovládáno elektricky a za další příplatek dokonce otevíráno kývnutím nohy pod nárazníkem.

Cenově se by se měl podobat Superbu
Kodiaq je tedy definitivně venku a zůstává už jen poslední velké tajemství - cena. Nové SUV by se mělo cenově podobat Superbu, který začíná na částce 615 tisíc korun, Kodiaq ale zřejmě bude ještě o něco dražší.

Premiéra Škody Kodiaq v Berlíně.


Zajímá nás také cena příplatků, z nichž některé nabídne Kodiaq vůbec poprvé. Jmenovitě se jedná třeba o panoramatický parkovací systém s rozhledem okolo auta nebo systém pro couvání s přívěsem.

Model Kodiaq je pro mladoboleslavskou automobilku mimořádně důležitý, představuje totiž začátek "nové éry", v níž se škodovka bude výrazně věnovat oblíbeným vozům typu SUV. V roce 2017 bychom se tak mohli dočkat druhé generace Yetiho, která bude blízce příbuzná se Seatem Ateca (test najdete zde), po níž dorazí minimálně další dva škodovácké "crossovery".

V prvním případě by se mělo jednat o kupé-SUV odvozené od modelu Kodiaq, tedy vůz podobný například BMW X4, případně větší X6, druhým vozem bude crossover menší než Yeti – jako základ mu poslouží Fabia. Půjde o konkurenta například Renaultu Captur či Nissanu Juke.

V příštím roce se očekává také facelift třetí generace Octavie a modernizace malého Citiga.

ČTĚTE TAKÉ: Tak to je on, nový Kodiaq. Škoda představila svoje první velké SUV

Dominik Valášek
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů