Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Severní Korea chce vyrábět "moderní a vybavená" auta. Líbí se vám?

Naše téma
Daniel Fuglevič | 17.01.2018
další 4 fotky
Jeden z modelů severokorejského výrobce Naenara. | foto: Naenara
Většina lidí žijících pod tvrdým komunistickým režimem Severní Koreje zřejmě nikdy vlastnit automobil nebude a těžko si na něj vůbec vydělá peníze. To ovšem diktátora Kim Čong-una moc nezajímá a KLDR představila zbrusu novou automobilku, která prý lidem nabídne nové moderní vozy, vyrovnávající se západu.
Automobilový průmysl opravdu není silnou stránkou Severní Koreje a díky tamnímu režimu se vlastně ani nelze divit. V nejizolovanější zemi na světě se nejprve v 70. letech snažili silnice zaplnit nakoupenými a dodnes stále nezaplacenými Volvy 144, poté bylo plánem KLDR okopírovat německé Mercedesy 190 a následovala výroba licencovaného Fiatu Siena pod značkou Pyeonghwa Hwiparam.

Vcelku nedávno pak země propagovala očividné klony staré Kie Sorento, Volkswagenů Jetta nebo modelů čínské značky Brilliance. Tyto vozy ale KLDR dle všeho přímo nevyráběla, ale pouze skládala z dílů čínských dodavatelů.

Tentokrát ale zprávy z KLDR mluví o zbrusu nové domácí automobilce, která lidem nabídne moderní osobáky ve formě sedanů, SUV či minibusů, ale také dodávky či autobusy. Nový výrobce se jmenuje Naenara, což má v překladu znamenat „naše země“.

Izolovanost země je nakonec patrná z dostupných podrobností o nových vozech. Víme pouze, že motorizace osobních aut zajistí výkon od 75 koní (55 kW) po 109 koní (88 kW). Maximální rychlost se má napříč modelovou řadou pohybovat od 120 až 180 km/h. Spotřeba se očekává okolo 6 až 8 litrů na 100 km.

Hlavním tahákem má být moderní výbava zahrnující elektricky stahovatelná okna, posilovač řízení, klimatizaci a dokonce parkovací senzory vzadu. Tohle je opravdu vše, co se o nových vozech v oficiální zprávě na webu KLDR dočtete.

Přestože se však země řídí svou ideologií „čučche“, kdy se snaží o absolutní soběstačnost, je velice pravděpodobné, že nové automobily budou opět stát na již existující čínské technice.

Nakonec je jasné, že záchvěv moderní techniky nebude pro tamní lid žádnou spásou. Nejenže většina populace žije na hranici chudoby, režim pravděpodobně dovoluje vlastnictví automobilu jen úzkému kruhu „vyvolených“.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů