Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Kia začala v Česku prodávat svůj první elektromobil Soul EV

Naše téma
ČTK, Redakce | 13.09.2014
Kia Soul EV. | foto: Kia
Praha - Automobilka Kia začala v Česku prodávat elektrickou verzi modelu Soul pod označením EV. V prvním roce očekává prodej do deseti vozů. První elektromobil automobilky nabízí dojezd až 212 kilometrů. 
Doba dobití z běžné zásuvky je 12 hodin, v případě rychlonabíjecí stanice zabere 33 minut.

Přední kola Soulu EV pohání elektromotor s výkonem 109 koní a točivým momentem 285 N.m. Zrychlení z klidu na stovku zabere kolem 12 sekund, maximální rychlost byla omezena na 145 km/h. Energii čerpá ze sady vysokokapacitních akumulátorů, jejichž energetická hustota 200 Wh/kg je podle výrobce nejlepší ve své třídě.

Kia Soul EV.


Kia také tvrdí, že Soul EV je jedním z nejpraktičtějších elektromobilů na evropském trhu, a to díky minimálnímu zasahování sady akumulátorů do prostoru pro cestující a zavazadla. 

"V České republice chceme tento vůz nabízet hlavně těm zákazníkům, kteří mají ekologické smýšlení. Primárně se jedná o firemní klientelu a již dnes evidujeme poptávku od řady z nich. Mezi ně patří energetické společnosti, firmy zabývající se elektronikou a také od takzvaně zelených společností," uvedl generální ředitel českého zastoupení Kia Vlastimil Čepička. Například ČEZ má ve své flotile sestavené z devíti modelů 40 elektromobilů.

Kia Soul EV.


Kia bude na vůz poskytovat záruku sedm let, stejně jako u svých ostatních modelů. Cena je 849 980 Kč a standardní doba dodání vozu vyráběného v Koreji jsou čtyři měsíce. Celosvětová poptávka podle obchodního ředitele Arnošta Barny převyšuje nabídku.

V Česku se letos za osm měsíců prodalo 83 elektromobilů, loni ve stejném období 20. Ceny elektromobilů v Česku začínají pod 600 000 Kč, kam se vejdou například VW e-up! nebo Peugeot iOn.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů