Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Kia Xceed má po faceliftu. Dostala i speciální funkci pro sportovní fanoušky

Naše téma
Radek Pecák | 18.07.2022
dalších 11 fotek
Kia XCeed facelift 2022 | foto: Kia
Kia odhalila podobu modernizovaného crossoveru XCeed, který se vyrábí na Slovensku. Bude také ve verzi GT s více než dvousetkoňovým motorem.
Model XCeed, který doplnil řadu vozů  Kia z kategorie nižší střední třída pro evropské zákazníky, se poprvé představil v roce 2019. Od té doby si již tento produkt továrny ve slovenské Žilině koupilo 120 000 zákazníků.

Atraktivní je především svým designem, ale také větší světlou výškou (minimálně 172 milimetrů) a vyšší pozicí sedících pasažérů. Sedáky jsou totiž o 44 milimetrů výše než v klasickém hatchbacku Ceed.

Na to, jak nyní vůz vypadá ve verzi GT i plug-in hybrid, se můžete podívat do naší fotogalerie.

Designéři během faceliftu změnili masku chladiče, dále světlomety i nárazník. Kvůli změně tvarů tohoto karosářského dílu vpředu i vzadu se auto oproti podobě před modernizací prodloužilo o pět centimetrů.

Mezi nové prvky výbavy patří také funkce Sports, díky níž se po aktivaci na centrálním displeji promítají sportovní výsledky. Aktualizovány jsou každou minutu.

Poprvé je XCeed k dispozici rovněž ve verzi GT. Tisková zpráva popisuje odlišnosti od běžných verzí Xceedu takto: "Novou mřížku chladiče rámuje ostrá tygří maska, přičemž k dravějšímu vzhledu čelní partie přispívá i sportovně pojatý spodní přívod vzduchu nebo obklady na bocích nárazníku. Vzduchové clony vyvedené v tmavém chromu pomáhají směrovat vzduch přes čelní část vozu s cílem potlačit aerodynamický odpor a snížit spotřebu. Na zádi vylepšeného modelu zaujmou nová markantní LED koncová světla ve tvaru šestiúhelníku a sportovní spodní difuzor v odstínu karoserie."

V nabídce i naftová verze
Výhradně pro tuto verzi je určena přeplňovaná zážehová šestnáctistovka, která nabídne výkon 204 koňských sil. I XCeed GT má pochopitelně poháněna jen přední kola. Točivý moment se na ně dostává prostřednictvím sedmistupňovou dvouspojkové automatické převodovky. Auto umí dosáhnout maximální rychlosti 220 kilometrů v hodině. Z nuly na sto kilometrů v hodině zrychluje během 7,5 sekund.

Klasické verze XCeedu můžou být poháněny jak zážehovými, tak i vznětovými agregáty. Vstupní motorizací je přeplňovaný benzinový "litr", který ve spojení se šestistupňovým manuálem dosahuje výkonu 120 koní. Pak je možné objednat ještě zážehovou čtyřválcovou patnáctistovku s výkonem 150 koní nebo naftový mildhybrid. Výkon je 136 koní spotřeba jen lehce nad pěti litry.

Zejména do města se hodí plug-in hybridní soustrojí. Souhrnný výkon činí 141 koní, ovšem samotný elektromotor má 60. To postačuje při většině jízdních situacích v ulicích. Na zásobu energie z externě dobíjitelné baterie lze ujet v kombinovaném režimu 48 a v městském 60 "čistě" elektrických kilometrů.

Auto se začne nabízet na našem trhu v září.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů