Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Kia představila kombík Optima Sportswagon. Kufr má objem 553 litrů

Naše téma
Redakce | 19.02.2016
dalších 22 fotek
Kia Optima Sportswagon. | foto: Kia
Automobilka Kia představila svoje historicky první kombi střední třídy. Nová Optima Sportswagon doplní tradiční sedan, prodávat se začne v posledním čtvrtletí letošního roku.
Kia si od novinky slibuje přísun nových zákazníků - a to nejen ze soukromé, ale především z firemní sféry. Podle automobilky totiž dvě třetiny všech prodaných vozů ve střední třídě, respektive tři čtvrtiny všech flotilových prodejů v tomto segmentu, v Evropě představují právě kombíky. Vůz by měl konkurovat například Škodě Superb či Volkswagenu Passat.

Vzhled Optimy Sportswagon samozřejmě vychází z podoby sedanu, některé detaily pak najdeme i na starším konceptu Sportspace. Sériový vůz však nevypadá tak dravě.

Kia Optima Sportswagon.



Sportswagon svojí šířkou (1860 milimetrů) a délkou (4855 mm) kopíruje rozměry sedanu, ale vzhledem k většímu zavazadlovému prostoru je o 5 milimetrů vyšší (1470 mm).

Interiér je stejný jako v sedanu, Kia opět zdůrazňuje kvalitní zpracování i materiály, péči o co nejlepší odhlučnění, zaměření na řidiče či možnost výbavy moderními technologiemi a řadou bezpečnostních systémů. Kabina může být vyvedena v jednobarevném (černá) nebo dvoubarevném provedení (tmavě a světle šedá) textilního nebo koženého čalounění.

Palubní systém se ovládá přes 8palcový displej, k dispozici je ale i větší varianta pro vozy vybavené satelitní navigací. Nechybí ani dnes už poměrně obvyklé možnosti konektivity a propojení systému s chytrým telefonem.

Kia Optima Sportswagon.



Audiofily potěší možnost připlatit si za soustavu Harman Kardon Premium Sound s osmi reproduktory o celkovém výkonu 590 W, externím zesilovačem, subwooferem a technologií Clari-Fi pro zvýšení kvality zvuku z MP3 záznamů.

Zavazadlový prostor má objem 553 litrů, tedy o 48 litrů více než sedan Optima. Kufr však nespoléhá jen na velikost, nabídne také několik praktických vychytávek, napříkla bezpečnostní síť zabudovanou do opěradel zadních sedadel nebo kolejnice k zajištění převážených předmětů, které tak nemohou volně klouzat nebo se kutálet po celé podlaze zavazadelníku. Nakládání pak usnadňuje třeba i automatické elektrické ovládání výklopné zádi, které otevře dveře ve chvíli, kdy vůz v těsné blízkosti pátých dveří rozpozná inteligentní klíček.

Vůz standardně nabízí sklopná zadní sedadla dělená v poměru 40:20:40.

Kia Optima Sportswagon.


Zájemci o Sportswagon budou moci vybírat mezi třemi motorizacemi, všechny mají čtyři válce. Naftu spaluje turbodiesel 1.7 CRDi, který poskytuje výkon 141 koní (104 kW) a 340 Nm točivého momentu. Spolupracovat může s šestistupňovou manuální převodovkou, nebo se sedmistupňovým dvouspojkovým automatem.

Atmosféricky plněný zážehový dvoulitr pak dává 163 koní (120 kW) a 196 Nm. Na výběr jsou opět dvě převodovky: manuál i automat mají šest stupňů.

Vrcholné provedení GT pak pohání turbodmychadlem přeplňovaný dvoulitr T-GDI s 245 koňskými silami (180 kW) a 353 Nm. Spojen je výhradně se šestistupňovým automatem.

Kombík také dostal přepracovaný podvozek tak, aby si poradil s odlišným rozložením hmotnosti a vyšším zatížením zadní nápravy.

Kia Optima Sportswagon.


Za příplatek Kia nabídne i adaptivní tlumiče.

Nová Optima Sportwagon se samozřejmě ukáže na březnovém autosalonu v Ženevě, do prodeje zamíří v posledním čtvrtletí letošního roku.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů