Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Kia Optima 1,7 CRDi AT: Nejkrásnější Korejka

Naše téma
Redakce | 01.08.2012
dalších 6 fotek
Kia Optima 1,7 CRDi AT | foto: Kia
Praha /TEST, FOTOGALERIE/ - Než Kia Optima dorazila do České republiky, trvalo to od jejího představení skoro dva roky. Vyplatilo se tak dlouhé čekání?
Korejská automobilka svého aktuálního zástupce střední třídy poprvé ukázala na autosalonu v New Yorku v dubnu roku 2010 a právě na zámořských trzích se Optima úspěšně zabydlela. Stejně jako v domovské Koreji a Číně, kde si ji však lze pořídit se jménem Kia K5.

Designový skvost

Že vzhled prodává, dnes platí snad víc než kdy jindy. Kia to ví moc dobře, ostatně právě proto přivedla německého šéfdesignéra Petera Schreyera, o jehož umění už bylo řečeno i napsáno mnoho. Není mnoho automobilových „návrhářů", kteří by na sebe v současnosti strhávali tolik pozornosti jako on. A zaslouženě, což ostatně dokazuje i Optima.

Největší evropská Kia sází na tradiční „tygří nos" (vynikne obzvlášť s bílým lakem kapoty), dynamické a dramatické tvary a na řadu netradičních detailů. Úzké přední i zadní světlomety společně se splývavou zádí vozu dodávají na dravosti, skvěle vypadají designově nezvyklá osmnáctipalcová leštěná kola. Zajímavým prvkem je třeba i chromovaná lišta nad bočními okny. Sečteno podtrženo, alespoň v mých očích patří Optima, co se vzhledu týče, na špici ve střední třídě.

Spokojenost nekončí

A spokojenost pokračuje i po usednutí za volant, v interiéru je totiž výrazně znát zkušenost Petera Schreyera s vozy německých prémiových značek. Palubní deska je příjemně orientována na řidiče, skvěle vypadá, ovladače najdete tam, kde byste je čekali a všechny údaje se dají pohodlně přečíst. Kvalita materiálů i zpracování zaslouží také pochvalu.

Z hlediska poměru cena/výbava se určitě vyplatí připlatit si za dražší varianty. Testovaná nejvyšší výbava Exclusive (za příplatek 100 tisíc korun) potěší koženým čalouněním a nabízí snad všechno, co vás jen napadne: xenony, kvalitní audiosystém, navigaci, aktivního parkovacího asistenta, vyhřívaná přední sedadla (to řidičovo je i ventilované), systém hlídající jízdu v pruzích...

Vnitřní prostor by měl vyhovovat i spolucestujícím, nabízí více než dostatek místa. Zklamání nepředstavuje ani využitelnost zavazadelníku - objem 505 litrů rozhodně neurazí, praktická je možnost snadno sklopit zadní sedadla přímo z kufru.

Motor? Tak trochu kompromis

Pokud vás Optima zaujme natolik, že budete o jejím pořízení uvažovat, můžete zatím volit pouze mezi dvěma motory: benzínovým dvoulitrem CVVL (120 kW) a naftovou sedmnáctistovkou, známou mimo jiné ze sourozeneckého Hyundai i40 (s Optimou sdílí většinu techniky). Právě ta poháněla ve spolupráci s šestistupňovou automatickou převodovkou i testovaný stroj.

Nejprve dobré zprávy. Diesel o výkonu 136 koní vyniká malým apetitem, spotřebu lze i s automatem držet pod sedmi litry. Motor také potěší vybraných chováním, tedy pokud po něm nechcete sportovní výkony. To pak o sobě dává hlasitě vědět. Ale to je tak všechno, výraznější dynamiku motor v případě, že si to řidičova pravá noha žádá, bohužel nenabídne. Důvodem je především poměrně úzké spektrum využitelných otáček - nejhouževnatější je pohonná jednotka zhruba mezi 2000 až 3000 ot./min. Na běžné ježdění ale výkon naftové sedmnáctistovky v pohodě dostačuje. A hodí se k němu i pohodový charakter automatické převodovky.

Podvozek pak představuje takřka ideální spojení pohodlí a sportovnosti. S nerovnostmi i s rychlejšími průjezdy zatáček si Optima poradí dobře, z auta vyzařuje uspokojivý pocit stability a řízení sice postrádá cit, ale zato je přesné.

Celkově je korejský sedan hodně příjemným překvapením. I když... Slovo „překvapení" je v případě automobilky Kia (a vlastně i Hyundai) přežitkem, Korejci už dlouhodobě přesvědčují, že umí vyrobit dobrá auta, která těžce zatápějí konkurenci a nezřídka je i převyšují. U testované Optimy to platí především v oblasti vzhledu a poměru cena/výbava. Navíc k ní dostanete tradiční sedmiletou záruku.

+ design exteriéru i interiéru
+ kvalitní a prostorný interiér
+ jízdní vlastnosti
+ poměr cena/výbava 


- chybí silnější diesel
- řízení bez citu

Kia Optima 1,7 CRDi AT:

motorvznětový čtyřválec
objem1 685 cm3
max. výkon100 kW (136 k)
max. točivý moment320 N.m
max. rychlost197 km/h
spotřeba6 l/100 km
cena test. modelu820 980 Kč

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů