Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Kia omladila cee´d. Vůz dostal také litrový tříválec s turbem

Naše téma
Redakce | 29.06.2015
dalších 12 fotek
Kia pro_cee´d. | foto: Kia
Automobilka Kia zahájila výrobu modernizovaného modelu cee´d. Drobné změny vzhledu a vylepšení interiéru doplňuje nasazení nového litrového tříválce.
Design se opravdu měnil jen lehce: přední nárazník dostal ostřejší tvary, chromované dekory kolem mlhovek a upravenou masku chladiče. Odlišný nárazník najdeme i vzadu, změnila se také grafika LED světlometů.

V interiéru se objevují nové dekory, hlavní novinku související s náladou na palubě však představuje lepší odhlučnění. Například přístrojová deska je prý nyní izolována dvojnásobným množstvím tlumicí pěny, která zamezuje pronikání vibrací motoru do kabiny vozu. U všech vznětových jednotek se nově objevuje akusticky pohltivý materiál v místě bloku motoru, olejové vany a filtru pevných částic.

Kia cee´d.


Příplatkovou výbavu Kia obohacuje třeba o čtení dopravních značek, sledování slepého úhlu a upozorňování na křižující vozidla vzadu. Vylepšen byl inteligentní parkovací asistent, který dokáže sám zajet do kolmého nebo podélného parkovacího stání. Z podélného místa umí vůz i vyjet.

Výrobce se také chlubí přepracovaným podvozkem, novinkou je i systém směrování točivého momentu, jenž potlačuje nedotáčivost vozu přibrzďováním vnitřního kola při průjezdu zatáčkami.

Nabídku motorizací rozšiřují dvě verze nového přeplňovaného tříválce 1.0 T-GDI: slabší provedení poskytuje 101 koní (74 kW), silnější pak 120 koňských sil (88 kW). Maximum točivého momentu v obou případech dosahuje 172 Nm.

Kia pro_cee´d.



Nové tříválce doplňují čtyřválce 1.4 CVVT (100 k/73 kW) a 1.6 GDI (135 k/99 kW).

Turbodiesel 1.6 CRDi dostal nové vstřikování paliva a olejové čerpadlo se spojitou regulací tlaku. Slabší provedení sice nabízí stejné parametry jako před modernizací (110 k/81 kW), výkonnější však posílilo na 136 koní (100 kW; dříve 128 k/94 kW) a 285 Nm (dříve 265 Nm). Maximum točivého momentu je teď také dostupné už od 1500 otáček. 

V nabídce zůstává vznětová čtrnáctistovka.

Nejsilnější turbodiesel půjde spojit s novou sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou, pro benzinovou šestnáctistovku je k dispozici šestistupňové dvouspojkové ústrojí.

Kia cee´d SW.



Změn doznala také nejsilnější varianta GT. Nejdůležitější novinkou je turbodmychadlo s novým systémem přeplňování. Výkon i maximum točivého momentu sice u použité šestnáctistovky zůstaly stejné (204 k/150 kW; 265 Nm), ale díky zvýšenému plnicímu tlaku se má zlepšit odezva motoru, pružné zrychlení a rovněž se zkrátil čas potřebný pro akceleraci z klidu na stovku o 0,1 sekundy na výsledných 7,6 sekundy. 

Modernizovaný cee´d se v České republice začne prodávat v září.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů