Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Kia Novo: Zajímavá studie naznačuje budoucnost korejské automobilky

Naše téma
Redakce | 02.04.2015
dalších 6 fotek
Koncept Kia Novo. | foto: Kia
Automobilka Kia na autosalonu v Soulu představila studii, která prý naznačuje design nové generace kompaktních vozidel této značky.
Kia Novo vznikla v designérském středisku automobilky v korejském Namyangu. Studie vychází ze speciálně upravené platformy modelu Cerato a zaujme několika netradičními prvky. Například maska chladiče je nyní širší a více zapuštěná, nové jsou také úzké laserové světlomety.

Při pohledu zezadu si můžeme všimnout třeba nízko uložených trojúhelníkových koncovek výfukové soustavy.

Koncept Kia Novo.



Kia tvrdí, že se snažila interiér pojmout interiér v minimalistickém duchu tak, aby co nejméně odvracel pozornost od řízení. Kromě toho zmiňuje dostatek prostoru pro čtyři cestující - všichni mají k dispozici samostatné sedadlo.

Panel přístrojů zobrazuje důležité informace na kompaktním displeji v podobě prostorového hologramu, zatímco dotyková plocha pro "ovládání poslepu" vedle volantu prý umožňuje řidiči ovládat mnoho funkcí vozidla bez nutnosti odvracet zrak od dění na vozovce.

Dotyková plocha zahrnuje skener otisku prstu, který automaticky nastaví jednotlivé systémy vozidla v závislosti na preferencích řidiče, například výběr hudby, hlasitost zvuku a druh zobrazovaných informací. Široký dotykový displej uprostřed přístrojové desky poskytuje cestujícím možnost ovládat veškeré funkce vozidlových systémů.

Koncept Kia Novo.


Koncept Novo pohání turbodmychadlem přeplňovaná šestnáctistovka, která spolupracuje se sedmistupňovou automatickou předovkou. Poháněna jsou přední kola.

Kia také zmiňuje použité pneumatiky se speciálním dezénem, jehož snížená prostřední část mezi oběma styčnými plochami slouží k ochlazování pryžové směsi a odvádění vody, aby byla zajištěna větší přilnavost. Dvacetipalcové "gumy" mají dvě úzké styčné plochy na vnějších okrajích, které snižují valivý odpor a hlučnost odvalování.

Korejská automobilka nemá v současnosti plány uvést koncept Novo do výroby. Připouští však, že studie umožňuje nahlédnout do záměrů značky Kia z pohledu představ o vzhledu budoucích kompaktních vozů.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů