Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Kia cee´d SW 1,4 CVVT LPG: Volba rozumu

Naše téma
Redakce | 05.04.2013
další 4 fotky
Kia cee´d SW 1,4 CVVT LPG | foto: Kia
Praha /TEST, FOTOGALERIE/ - Stoupající ceny pohonných hmot jistě netěší žádného řidiče. Není divu, že si čím dál větší pozornost získávají alternativní paliva, především LPG (propan-butan) či CNG (zemní plyn). A právě na zvýšený zájem o „plyn" zareagovala i automobilka Kia.
Ta spustila svůj LPG program, který zahrnuje oficiální přestavbu na LPG pohon prostřednictvím vybraných dealerství, přitom ale jako jedna z mála automobilek zachovává záruku ve stejném rozsahu jako na ostatní vozy – tedy 7 let nebo 150 000 kilometrů. Na propan-butan však mohou jezdit pouze modely Venga, cee´d a cee´d SW s motorizací 1,4 CVVT.

Osobně mi jako nejzajímavější připadá právě posledně jmenované kombi, které ke slibované úspornosti přidává navíc praktičnost a dostatek prostoru pro celou rodinu.

Ochočený tygr

A v neposlední řadě dobře vypadá. Aktuální generace ještě víc rozvíjí koncept takzvaného tygřího nosu, maska chladiče dostala výraznější tvar a logo automobilky se nově třpytí výš - na kapotě. Zajímavé je výrazné zkosení čelního skla, které téměř plynule navazuje na přední kapotu. Zatímco u hatchbacku při pohledu z boku upoutá délka předního převisu, u kombíku už převis díky nafouknuté zádi tak moc do očí nebije. Proto na mě cee´d SW působí „vyváženěji".

Opravdu pořádný kus práce Kia odvedla v interiéru. Palubní deska je příjemně orientována k řidiči, ovladače najdete tam, kde je očekáváte a všechny údaje se dají snadno přečíst. A ani nižší úroveň výbavy nemění nic na skutečnosti, kabina prostě vypadá dobře. Prostorově je rovněž všechno v pořádku – dostatek místa budou mít i cestující na zadních sedadlech.

Zavazadlový prostor nabízí objem 528 litrů – stejný jako v případě verzí nepřestavěných na LPG. Toroidní nádrž na propan-butan je totiž umístěna v místě rezervy. Díky tomu sice nedochází ke snížení užitné hodnoty vozu, na druhou stranu si budete muset pořídit lepicí opravnou sadu pneumatik. Anebo vozit rezervu právě v kufru.

Sto na sto

Ve starším testu jsem zájemcům o cee´d SW doporučil šestnáctistovku GDI (99 kW). Bohužel, pokud zatoužíte po LPG, musíte zvolit základní 1,4 CVVT bez přímého vstřikování. Klasický atmosférický čtyřválec, který spolupracuje s šestistupňovou manuální převodovkou, nabízí výkon 73 kW (99 koní) a točivý moment až 137 N.m při 4200 ot./min. Po přestavbě sice dojde k mírnému snížení výkonu motoru (cca 5% až 10%), ale toho si v praxi ani nepovšimnete.

Motor je mimořádně kultivovaný a i díky skvělému odhlučnění kabiny o něm většinou ani nebudete vědět. Takřka nepostřehnutelně funguje i přepínání obou pohonů. Výkonově čtrnáctistovka uspokojí jen klidné řidiče, kteří neradi tlačí plynový pedál až na podlahu. S autem si v pohodě poradí, ale občas mohou nastat situace, například v kopcích nebo při předjíždění, kdy řidič bude podřazovat i o několik stupňů a toužit po lepší dynamice.

Chmurné myšlenky ale po chvilce rozeženou snadné počty. Litr Naturalu 95 teď v průměru stojí nějakých 36,60 Kč, kdežto LPG necelých 18 korun. Tedy dvakrát méně. Auto využívající propan-butan sice vykazuje o něco větší spotřebu, v případě testovaného cee´du šlo o necelé dva litry (7,2 litrů Naturalu 95 na 100 km, s LPG spotřeba stoupla na 9 litrů), úspora je výrazná.

Zatímco s Naturalem 95 vyjde 100 kilometrů cesty na zhruba 263,50 korun, s propan-butanem pouze na 162 korun. Každých sto kilometrů vám tak zůstane v kapse sto korun. A nikoho určitě také neurazí mnohem větší akční rádius. Pro úplnost: množství propan-butanu v nádrži ukazuje malý indikátor vlevo od volantu, jehož součástí je také ovladač pro přepínání mezi oběma pohony.

Jinak se LPG varianta korejského kombíku chová prakticky stejně jako jeho sourozenec-klasik. Řízení sice nepatří k nejkomunikativnějším, ale to bude vadit málokomu. Zato komfortně naladěný a jistý podvozek budoucí majitelé rozhodně ocení.

Vyplatí se?

Zatím všechno vypadá dobře. Máme tady hezké a praktické auto, které samo dokáže výrazně snížit náklady na svůj provoz. Ale samozřejmě – nic není zadarmo. Cena přestavby činí 32 tisíc korun (včetně DPH), podle propočtů automobilky a dodavatele zařízení by se však investice měla vrátit už po ujetí 30 tisíc kilometrů. Ukázali jsme si, že to není nemožné.

Kromě pořizovací ceny je nutno počítat s jistými omezeními, například s nutností provádět jednou ročně revizi LPG zařízení v autorizovaném servisu či se zákazem vjezdu do některých parkovacích prostor. Životnost toroidní nádrže je 10 let.

Ceny před přestavbou začínají na 294 980 Kč – za to dostanete auto se základní výbavou Active bez klimatizace. Za bohatší a smysluplnější Comfort je příplatek 35 tisíc korun. I s metalickým lakem a předními mlhovkami se tak lze vejít pod 400 tisíc. A to mi připadá fér.

+ design exteriéru i interiéru
+ kvalitní a prostorný interiér
+ jízdní vlastnosti


- v kopcích ztrácí dech
- řízení bez citu
- o
mezení kvůli LPG (zákazy vjezdu do podzemních garáží, pořízení lepicí opravné sady pneumatik)

Kia cee´d 1,4 CVVT:

motorzážehový čtyrválec
objem1396 cm3
max. výkon73 kW (99 k)
max. točivý moment137 N.m
max. rychlost182 km/h
0-10012,8 s
spotřeba6 l/100 km (N95)
cena test. modelu375 980 Kč

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů