Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Kia cee´d 1,4: Bestseller přijíždí

Naše téma
Redakce | 02.07.2012
další 4 fotky
Kia cee´d 1,4 | foto: Kia
Praha /TEST, FOTOGALERIE/ - Kiu cee´d mají Češi rádi. Od doby, kdy přijela na tuzemský trh, tedy za pět let a něco, si jich koupili zhruba 18 tisíc. Bude stejně úspěšná i nová, nastupující generace?
Abych to zjistil, vybral jsem si pro test provedení, které určitě zvolí většina zákazníků – tedy cee´d se základní benzínovou čtrnáctistovkou a v prostřední výbavě Comfort, která představuje nejrozumnější cestu ke klimatizaci. V ceně od 314 980 korun.

Tygr z Německa

O novém designu korejské automobilky toho už bylo řečeno i napsáno mnoho. Zásluhou německého designera Petera Schreyera patří vozy se znakem Kia mezi ty nejpohlednější, což je samozřejmě podstatný (a často i nejpodstatnější) důvod k jejich koupi.

I nový cee´d hodně sází na vzhled. Nová generace se celkově tváří přísněji a sebejistěji, především díky pojetí předních partií. Ta ještě více rozvíjí koncept takzvaného tygřího nosu, maska chladiče dostala výraznější tvar a logo automobilky se nově třpytí výš - na kapotě. Při pohledu z boku upoutá délka předního převisu, který se opticky snaží zmenšit výrazně protáhlé světlomety. Ty v testované výbavě nebyly doplněny pásem LED diod pro denní svícení. Zajímavé je výrazné zkosení čelního skla.

Pokud vás zajímají i čísla a rozměry, vězte, že nový cee´d je proti svému předchůdci o 50 mm delší, o 10 mm nižší a rozchod kol se zvýšil vpředu o 17, vzadu o 32 mm. Co to znamená? Že by nové auto teoreticky mohlo být uvnitř prostornější a zároveň nabídnout lepší jízdní vlastnosti.

Pohodlí pro všechny

Nejprve se usaďme dovnitř. Stačí krátké seznámení s kabinou a je jasné, že prostorově je všechno v pořádku – dostatek místa budou mít cestující na všech sedadlech, tady si opravdu není na co stěžovat. V pohodě lze přijmout i možnosti kufru s objemem 380 litrů. Škoda vyšší nakládací hrany.

Velkým překvapením pro mnoho zájemců bude vzhled a kvalita interiéru. Tady Kia odvedla opravdu pořádný kus práce. Palubní deska je příjemně orientována k řidiči, ovladače najdete intuitivně tam, kde byste je čekali a všechny údaje se dají snadno přečíst. A nejen že všechno „sedí" po funkční stránce, interiér především hezky vypadá. Nižší úroveň výbavy na tom nic nemění. I zpracování je pro danou třídu nadprůměrné.

Jak jezdí základ

Benzínová čtrnáctistovka představuje nejlevnější volbu. Klasický atmosférický čtyřválec nabízí výkon 73 kW (99 koní) a točivý moment až 137 N.m při 4200 ot./min. A pozor, spolupracuje s šestistupňovou manuální převodovkou.

Dobré zprávy: Motor je mimořádně kultivovaný a i díky skvělému odhlučnění kabiny o něm většinou ani nebudete vědět. Také vám nevysaje peněženku, i když spotřeba zvlášť v případě takto malých jednotek hodně závisí na stylu jízdy. Já jsem auto vracel v okamžiku, kdy počítač ukazoval hodnotu 7,2 litrů. Slušné.

A teď horší zprávy. I když čtrnáctistovka bude ve většině situacích výkonově stačit, mohou nastat situace, kdy řidič bude podřazovat i o několik stupňů a dovolávat se dalších koníků. Například při jízdě do kopců či při předjíždění. Osobně bych doporučil silnější, příjemnou šestnáctistovku GDI (99 kW), která při stejné výbavě Comfort vyjde jen o 25 tisíc korun dráž.

Jinak cee´d jezdí skvěle. Řízení sice příliš nekomunikuje, ale to bude vadit málokomu. Řazení, brzdy, pedály, to všechno funguje hodně příjemně, podvozek pak nabídne především komfortní zážitek. Ale nejen že v pohodě zvládne nerovnosti na vozovce, auto se ani nenechá snadno rozhodit v zatáčkách.

Nový cee´d tak potvrdil, co se ví už delší dobu. Automobily korejského výrobce už dávno nebodují především cenou. V současnosti jde o auta, která těžce zatápějí zavedené konkurenci a mnohdy je i převyšují. Ať přemýšlím, jak přemýšlím, vlastně mě nenapadá závažný důvod, proč by si zájemce o hatchback nižší střední třídy neměl cee´d koupit...

A jen pro úplnost: kombi by mělo dorazit koncem srpna, třídveřové provedení příští rok.

+ design exteriéru i interiéru
+ kvalitní a prostorný interiér
+ jízdní vlastnosti


- v kopcích ztrácí dech
- řízení bez citu
- vysoká nakládací hrana


Kia cee´d 1,4 CVVT:

motorzážehový čtyřválec
objem1 396 cm3
max. výkon73 kW (99 k)
max. točivý moment137 N.m
max. rychlost182 km/h
spotřeba6 l/100 km
cena test. modelu327 980 Kč

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů