Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Dvě a půl hodiny Gymkhany. Jak Ken Block ovlivnil automobilovou kulturu

Naše téma
Dominik Valášek | 11.04.2024
dalších 6 fotek
Snímek z videa Gymkhana | foto: Hoonigan
Psal se rok 2008, když se na „autařském internetu“ objevilo něco do té doby nevídaného. Ken Block, závodník do té doby plošně neznámý, představil první video ze série „Gymkhana“. O šestnáct let a šestnáct videí později již Ken Block bohužel není mezi námi, ale jeho odkaz mezi automobilovými nadšenci žije dál. Dá se říci, že co se vlivu na automobilovou kulturu týče, zařadil se Ken Block po bok sérií Fast & Furious nebo Jeremyho Clarksona, Jamese Maye a Richarda Hammonda s jejich pořady Top Gear a Grand Tour.
V ČLÁNKU NAJDETE
Série kaskadérsky-driftovacích videí
Ken Block a jeho klipy v unikátním zpracování
VIDEO: Antologie Gymkhana Kena Blocka: 15 let vynikajících automobilových akčních filmů
Kdo je Hoonigan?
Výraz Gymkhana pochází původně ze světa jezdectví a jde o disciplínu, kdy si musí jezdec zapamatovat technicky náročnou trať, plnou obratů a odboček, a tu potom zajet v co nejlepším čase.

Postupem času se Gymkhana rozrostla i do světa automobilů a motocyklů. Opět jde o to zajet co nejrychleji technicky složitou pasáž, často vyznačenou jen kužely. Zejména v USA se Gymkhana začala jezdit s autokrosovými auty, což logicky vedlo k zařazení driftování.

Ken Block americký profesionální jezdec rallye během Red Bull GRC Global Rallycross v roce 2014., zdroj: betto rodrigues/Shutterstock


Série kaskadérsky-driftovacích videí
Právě do té doby neznámým termínem „Gymkhana“ označil Ken Block svou sérii kaskadérsky-driftovacích videí, v nichž často driftuje natěsno v nejrůznějších prostorách nebo kolem překážek.

Ikonickými se staly třeba momenty, kdy Block obtáčí svoje auto kolem jedoucího vysokozdvižného vozíku, nebo ho dělí jen pár centimetrů hrany přístavu od toho, aby auto poslal do moře. Videa se zprvu odehrávala na letištích a vojenských základních, postupně se ale, jak se zvyšovala jejich popularita, přesunula i do center měst a dalších lokací.

Nad rámec série Gymkhana se potom objevila i další videa. Bylo tu třeba kontroverzní video, kdy Ken Block driftoval v Londýně před válečným památníkem Cenotaph, ale i videa, kdy svým rozevlátým stylem zdolává nejnáročnější trati do vrchu na světě. Konkrétně Pikes Peak a čínskou horu Tianmen.

Ken Block a jeho klipy v unikátním zpracování
Kompletně všechna videa Kena Blocka si nyní můžete pustit v jednom obřím „filmu“. Ten se sestává z celkem šestnácti chronologicky seřazených klipů, ukazujících nejen vývoj kamerové techniky a produkční hodnoty, ale i triků, které byl Block schopen na kameru s auty předvést. Dohromady má celá kompilace téměř dvě a půl hodiny. Blockova práce tak vydala na slušně dlouhý celovečerní film.

Antologie Gymkhana Kena Blocka: 15 let vynikajících automobilových akčních filmů
Kdo je Hoonigan?
Videa vygenerovala stovky milionů zhlédnutí na internetu a z Kena Blocka – autokrosového závodníka a spoluzakladatele společnosti DC Shoes, udělala obrovskou hvězdu mezi automobilovými fanoušky. Jeho samolepky lze vidět na autech nadšenců po celém světě a jeho odkaz je ohromující.

Block sám sebe a lidi, kteří se oddávají radovánkám s auty, označoval výrazem „Hoonigan“. Ten vznikl spojením slova „hoon“ – australského a novozélandského výrazu pro nezodpovědné a nebezpečné řízení, a „hooligan“ – chuligán.

Gymkhana - soutěže a radovánky motoristických nadšenců., zdroj: Shutterstock


Ken Block zemřel ve svých pětapadesáti letech v lednu 2023 v americkém Utahu při nehodě na sněžném skútru. Jeho odkaz do určité míry převzala tehdy šestnáctiletá dcera Lia, která už tou dobou pronikala do světa autokrosového závodění. Na Kena Blocka vzpomínají fandové aut podobně, jako vzpomínají na herce Paula Walkera, známého ze série filmů Rychle a Zběsile.
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů