Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Dříve je dávaly do bazarů. Teď leasingové firmy nabízejí své ojetiny na operák

Naše téma
Viola Procházková | 16.09.2022
foto: Pixabay.com
S počtem dostupných starších vozů na českém trhu klesá i jejich kvalita. Řešením může být operativní leasing ojetin s českým původem.
Z údajů společnosti Cebia, provozující systém pro prověření historie ojetých vozů, vyplývá, že až třetina aut dovezených ze zahraničí má za sebou vážnou havárii, zhruba každé dvacáté dokonce „totálku”. Více než polovina vozů má navíc stočený tachometr průměrně o 100 tisíc kilometrů. Svaz dovozců automobilů upozorňuje i na rostoucí problém v podobě stáří těchto aut. Aktuálně je průměrný věk osobních vozů v Česku 15,73 roku.

Oproti době před pandemií se jedná o zhruba roční nárůst. Příčin je více. V první řadě se jedná o nižší počet registrací nových vozidel z důvodu jejich nedostatku, další je zvýšený dovoz starších ojetin ze zahraničí, který meziročně vzrostl o 0,8 %. Více než 51 % těchto vozů je starších 10 let, 23 % má věk 15 let a více. Staré ojetiny jsou navíc stále méně  vyřazovány z provozu. 

Vozidla dovezená ze zahraničí se podle Barbory Minksové z Cebie potýkají s podvody mnohem častěji než auta s českým původem. „Nejčastěji se jedná o zatajování havárií, klamání zákazníka ohledně země původu vozidla, stočení tachometru a uvádění nepravdivých údajů o nájezdu vozidla nebo i zatajení informace, že se jedná o kradené vozidlo. Zfalšovaný původ má více než pětina vozidel, nejčastěji se jedná o účelové krátkodobé registrace v Německu. Při analýze 416 000 vozů od loňského ledna do letošního května jsme objevili auta z afrických zemí, Saúdské Arábie, Ománu či Mexika,“ upozorňuje Barbora Minksová na často řešené problémy. 

Kvůli podvodným praktikám při prodeji musí část majitelů ojetin po jejich koupi řešit nepředvídané výdaje za opravy a údržbu. „Například u vozu se stočeným tachometrem o 100 tisíc kilometrů, což je průměrná výše, se jeho cena zvyšuje o 20 %. Zhruba stejnou částku řidič zaplatí v následujících letech za opravy a údržbu spojenou s vyšším nájezdem,“ varuje Minksová. 

Ojeté auto na operák
Na nedostatek kvalitních ojetin již zareagovaly leasingové společnosti, které nově nabízejí operativní leasing ojetých vozů. Jedná se o zcela nový produkt, dostupný prozatím u dvou společností. V jeho rámci jsou nabízena auta z operativního leasingu nových vozů, která byla dříve většinou odprodána autobazarům. 

 „Vozidla v programu operativní leasing ojetých vozů pocházejí od našich zákazníků, kteří je provozovali jako nová v rámci dlouhodobých pronájmů,” přibližuje nový produkt Aleš Polák, generální ředitel leasingové společnosti Arval. „Doposud jsme po ukončení smlouvy vozidlo prodali našim partnerským autobazarům nebo jsme jej nabídli zákazníkovi k odkoupení. Nyní k těmto možnostem přibyl operativní leasing na tyto mladé ojetiny. Vozidla zůstávají v naší flotile a pokračuje full service leasing včetně údržby vozidla. Auta provozujeme od nákupu nová, proto má zákazník jistotu, že bude pravdivý nájezd, český původ i servisní historie.“ 

Podle Barbory Minksové je u vozů s českým původem snazší ověřit servisní historii i najeté kilometry. Zákazník se jednodušeji dozví, jak se s vozem v minulosti zacházelo, může tedy lépe odhadnout jeho technický stav a v neposlední řadě lépe dodržet předepsanou údržbu. Pravděpodobněji se tak vyhne nečekaným výdajům za opravy. 

„V nabídce máme v tuto chvíli 50 vozů a jejich počet budeme dále navyšovat,” dodává Aleš Polák. „Nejlevnější vůz začíná na částce 3 500 měsíčně včetně DPH. Vozidla nabízíme v rámci fullservice leasingu, takže je v něm servis, pojištění, pneumatiky, dálniční známka a další služby. Zákazník jen natankuje a jezdí.“  

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů