Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Karosárna Sodomka vytvářela nejkrásnější auta v Československu. Podívejte se

Naše téma
Daniel Fuglevič | 05.06.2017
dalších 43 fotek
Sodomka Aero 50 Coupé. | foto: Carrosserie Sodomka
Ačkoliv samotné automobilky Škoda či Tatra daly bezpochyby vzniknout mnoha nádherným vozům, vůbec nejkrásnější tvary aut pocházejících z Československa ale najdeme jinde. Pocházejí z domácí karosárny Sodomka. Ve 30. letech minulého století byla na světové úrovni.
Než se k designově úchvatným automobilům vůbec dostaneme, hodí se zmínit samotné začátky Josefa Sodomky staršího, zakladatele dnes tak trochu zapomenuté karosárny.

K ladným křivkám karoserií bylo ještě daleko, když v roce 1896, ještě v dobách Rakouska-Uherska, Sodomka rozjel ve Vysokém Mýtě vlastní živobytí na konstrukci kočárů a později i parních strojů.

Čtěte také: Volkner Performance je obytňák s garáží. Svůj sporťák budete mít vždy u sebe

Firmě se dařilo a obchodní nadání Sodomky pomalu rozšiřovalo malou dílnu na továrnu o dvaceti zaměstnancích. Rozmachu jména Sodomka ale nakonec zabránila první světová válka, která pochopitelně zajistila odliv zákazníků i zaměstnanců.

Továrna směřovala do krachu a v roce 1916 musel Sodomka nastoupit do mladoboleslavské Škody, aby se alespoň nějak uživil. Následně po vzniku Československa už dílna fungovala jako opravna kočárů.

Sodomka mladší dal věci do pohybu
Nový životní směr udal firmě Sodomka v roce 1925 až Josef Sodomka mladší, který se do Vysokého Mýta vrátil po studiu na odborné karosářské škole v Kašperských Horách a za sebou měl i praxi v konstrukci vozů Škoda.

Právě mladší syn Sodomky rozjel karosárnu, jež dosáhla celosvětových úspěchů. Společně s otcem se vrhli do stále se rozšiřujícího trhu osobních automobilů a začali stavět zakázkové karoserie na podvozcích různých značek.

Restart firmy proběhl bleskově a první auto opustilo továrnu ještě tentýž rok. Jednalo se o Pragu Mignon s otevřenou karoserií. Pokračovalo se v rychlém tempu, o zakázkových vozech Sodomky se mezi potenciálními zákazníky rychle rozkřiklo a rok poté už přišlo na svět dalších 31 vozů.

Vůz i pro královskou rodinu
Ve 30. letech byla karosárna Sodomka na vrcholu. Kromě obyčejných lidí, kteří si nový automobil s karoserii Sodomka mohli finančně dovolit, postavila firma vozy i pro některé slavné osobnosti.

Jan Werich si tak objednal Tatru 52 s karoserii čtyřmístného kabrioletu a manželka prezidenta Edvarda Beneše zase jezdila od Sodomky upraveným roadsterem Aero 50.

Čtěte také: Tatra slaví 120 let. Ohromí vás, co všechno dnes umí vyrobit. Podívejte se

V tu dobu už však Josef Sodomka starší výrobu přenechal zcela svému synovi. K jeho spokojenosti ale zažil největší slávu karosárny na vlastní kůži.

Během těchto let už karosárna vytvářela vlastní designy nejen pro vozy českých značek jako Škoda, Tatra, Aero a Praga, ale také těch zahraničních.

Karoserie Sodomky se tak objevily i na vozech Bugatti, Ford, Graham, Lancia, Nash, Studebaker, Rolls-Royce či dnes zapomenutém voze značky La Salle, který si objednal britský král Jiří VI.

Bohužel, s blížící se druhou světovou válkou a nejasnou budoucností zasáhla podnik v roce 1939 smutná zpráva – ve věku 74 let zemřel zakladatel firmy Josef Sodomka starší.

Mizivým odkazem jsou dnes autobusy
Během druhé světové války byl Sodomka mladší nucen vyrábět hlavně užitkové vozy a rozvoj vlastních nápadu a plánů tedy nepřipadal v úvahu. A lepší to nebylo ani po úspěšném přežití válečného období.

Přestože se ještě stihne vyrobit vládní osobní speciál Škoda VOS v malosériové produkci, v roce 1948 byla Sodomkova firma přes jeho nevoli znárodněna, přejmenována na dnes známého výrobce autobusů Karosa a on se stal jejím ředitelem.

Čtěte také: Nejrychlejší Škody vznikaly v Británii. Se sériovým autem neměly moc společného

V rámci komunistických machinací byl ale v roce 1950 zatčen StB a uvězněn. Nakonec byl sice Sodomka propuštěn na svobodu, ale návrat do jeho firmy už mu umožněn nebyl. Nastoupil tedy k výrobci nákladních vozů LIAZ, a to jako konstruktér.

Během této nešťastné etapy svého života ale stačil ještě navrhnout a vyrobit nádherné karoserie pro vozy jako Tatra 600 kabriolet, Mercedes-Benz 770 Karosa či prototyp Škoda 440 Karosa z roku 1956.

Osobní život Josefa Sodomky mladšího byl ale mnohem depresivnější než se z jeho výtvorů mohlo zdát. Finančně na tom nebyl dobře, schopný návrhář a konstruktér drahých automobilů jezdil do práce hadrovým Velorexem a zdravotně na tom také nebyl nejlépe.

V 61 letech v invalidním důchodu Sodomka 9. února 1965 zemřel. Firmu, kterou založil jeho otec a kterou následně s ním vyzdvihnul do světových výšin, bohužel už po něm neměl kdo vést či vrátit na výsluní, jelikož krátce po jeho úmrtí navždy odešla i jeho žena a také nadaný syn, který ve 40 letech podlehl rakovině.

Jméno Sodomka tak dnes žije hlavně skrze pamětníky a dochované vozy této karosárny. I když pod označením Karosa ještě vzniklo pár osobních aut z představ Josefa Sodomky, samotnou Karosu můžeme považovat za pouze mizivý odkaz prosperující karosárny z 30. let.

V roce 1999 se Karosa stala součástí nadnárodního podniku Irisbus, přičemž od roku 2007 už byla původně česká firma přejmenována na italskou značku autobusů Iveco.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů