Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Kam se hrabe Urus! Na prodej je jeho drsný předchůdce LM002

Naše téma
Jan Markovič | 23.02.2019
LM002 patří mezi vzácné modely italské automobilky | foto: Sothebys
Off-road, kterému se přezdívalo Rambo-Lambo, vznikl v počtu pouhých 328 kusů.
Módní vlna výkonných SUV znamenala, že se do této kategorie pustila řada automobilek, která s podobnými auty dříve neměla zkušenosti. To ale není případ Lamborghini, jenž aktuálně prodává druhé nejrychlejší SUV světa jménem Urus (před nedávnem ho předběhlo Bentley Bentayga Speed). Italové se s ním vrátili ke kořenům, protože SUV – i když spíš off-road, stavěli už na konci osmdesátých let.

Lamborghini LM002 bylo extravagantní vozidlo s výstředním designem už před třiceti lety a je jím dodnes. Pod kapotou má benzinový V12 z modelu Countach dodávající výkon 455 koní a točivý moment 501 Nm. Je tu pohon všech kol, řadí se manuální převodovkou. Spotřeba je obrovská, i proto má palivová nádrž 290 litrů. Při dnešních cenách benzinu tak vyjde na 8700 korun ji naplnit až po okraj. Na to, že Rambo-Lambo váží 2,7 tuny, je akcelerace z nuly na 100 km/h za 7,8 sekundy impozantní.

I když LM002 nemá kolem sebe takovou auru, jako Countach nebo Diablo, jde o poměrně vzácný vůz, což se promítá do jeho ceny. Lamborghini vyrobilo totiž jen 328 kusů, takže se na aukcích objevuje zřídka. Teď jeden míří do prodeje v rámci akce pořádané síní Sotheby's na Floridě.

Zachovalý kousek z roku 1988 podstoupil částečnou opravu, která se týkala zejména mechanických částí vozu. Celkem vyšla na necelý milion korun. Autem se projel i slavný tovární tester a jezdec Velntino Balboni a jeho stav se mu tak líbil, že se na něj podepsal. Prodejní cena by se proto podle odhadu měla vyšplhat až k 8,5 milionům korun.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů