Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

John Deere je pánem českého trhu s traktory. Zetor jich prodal jen dvě stovky

Naše téma
Jan Markovič | 09.01.2019
dalších 19 fotek
Traktory John Deere jsou s přehledem nejprodávanějšími v Česku. | foto: John Deere
Trh s novými traktory v Česku ale není velký. Prodá se jich jen několik tisíc za rok.
Kdyby měly prodeje aut kopírovat to, co se děje na trhu s novými traktory, bylo by vše zamotané a Škoda by rozhodně nestála na špici trhu. Největší domácí výrobce Zetor je totiž se svými traktory až na čtvrtém místě. V Česku za rok 2018 prodal 201 kusů. To je pětkrát méně než slavný americký výrobce John Deer. Jeho zelené traktory jsou u tuzemských zemědělců hitem. Prodal jim jich 517 a s přehledem tak ovládl trh. Ukazují to statistiky Sdružení dovozců automobilů (SDA).

Na prvních deseti příčkách nejlépe prodávaných značek traktorů se objevují stroje od známých výrobců. A na prvních třech jsou to americké firmy – kromě John Deere se na stupně vítězů podívaly ještě New Holland a Case. Němci se probojovali do top 10 s traktory Fendt, Deutz-Fahr nebo Claas. Britové uspěli s JCB, Japonci s Kubotou a Finové s Valtrou.

Ve druhé desítce už najdeme exotičtější značky. Kromě korejských strojů Tong Yang Moolsan se v Česku prodávají čínské modely značek Dongfeng nebo Zoomloin. Uspěly také běloruské modely značky BZTDiA prodávané také s označením Belarus. Všechny zmíněné značky už ale na tuzemském trhu udaly jen desítky kusů za rok.

V přiložené galerii najdete přehled 20 nejprodávanějších traktorů na českém trhu za rok 2018 podle statistik SDA. Do výběru jsme nezařadili některé společnosti, které prodávají pouze pracovní čtyřkolky. Ty SDA spojuje dohromady se zemědělskými stroji.

dalších 19 fotek
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů