Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Zavzpomínejte si: staré škodovky na plakátech zaplnily Jihočeské muzeum

Naše téma
Jaroslav Sýbek | 10.02.2023
dalších 10 fotek
Autoplakáty v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích | foto: Deník/Jaroslav Sýbek
Měli jste dvanáctsettrojku, embéčko nebo favorita? Rádi s nádechem nostalgie vzpomínáte na starší modely aut se značkou Škoda? Pak vyrazte do Jihočeského muzea v Českých Budějovicích. Koná se tam výstava, na které jsou známé škodovky k vidění na reklamních plakátech, v prospektech i jako modely.
Vývoj reklamy, propagace a grafiky na dobových originálech plakátů a tiskovin Škody Auto přibližuje výstava v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích. O kreativitě tvůrců se můžete přesvědčit na exponátech pocházejících z archivu milevského sběratele Martina Kupce, který se této činnosti věnuje víc než deset let.

Zajímavé formáty, způsoby vizualizace, atraktivní motivy a kreativita tvůrců reklamy pro tuzemský i zahraniční trh od roku 1945 do současnosti mohou zaujmout jak příznivce značky Škoda, tak i milovníky automobilové historie. "Začalo to nevinně přibližně před jedenácti lety. Vůbec prvním plakátem byla Škoda 100. Mělo jít o vzpomínku na dětství, neboť jsme tento vůz měli doma," přiblížil autor výstavy.

Vedle geniálních kreseb Františka Kardause ztvárňujících tudory, sedany a spartaky pokládá autor výstavy za zajímavou i sérii plakátů dnes již legendární Škody Felicia a známé Škody Octavia z roku 1961. Jsou pozoruhodné grafickým zpracováním včetně písma i zvolením celkového motivu, jímž se stal v prvním případě Karlův most v Praze a v druhém byl vybrán atraktivní zimní horský motiv. Tyto plakáty jsou dnes již prakticky nesehnatelné.

Výstava škodovek je v Jihočeském muzeu k vidění až do 4. června. Na recepci muzea si navíc můžete zakoupit i novou publikaci Martina Kupce "Škoda - automobily na plakátech a v prospektech, 1945-2022".

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů