Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jen každý patnáctý český řidič už seděl za volantem elektromobilu...

Naše téma
Radek Pecák | 17.06.2021
dalších 11 fotek
První jízdní test elektromobilu Volkswagen ID.3 | foto: Volkswagen
Na českém trhu s novými auty je v současnosti k mání již šestnáct modelů "čistých" elektromobilů v ceně do 900 000 Kč. Přesto si jejich řízení zatím mohl vyzkoušet jen málokdo. A to už uplynulo deset let od uvedení prvního elektrického auta do tuzemského prodeje.
Jen 6,7 procenta! Právě tak málo tuzemských řidičů má osobní zkušenost s řízením elektromobilů. Ukázal to průzkum, který na reprezentativním vzorku 525 tuzemských řidičů provedla agentura Datank.

Na příklady nových elektromobilů dostupných u nás se můžete podívat do fotogalerie.

Přitom první elektrické modely (tehdy se jednalo o trojlístek Citroën C-Zero, Mitsubihishi MiEV a Peugeot iOn) se začaly v tuzemských showroomech nabízet již před deseti lety.

"Ukazuje se, že Češi jsou v oblasti pohonů automobilů velmi konzervativní," uvedl ředitel divize Volkswagen osobní vozy společnosti Porsche ČR Patrik Fejtek. Právě Volkswagen si uskutečnění průzkumu objednal. Je proto také poměrně skeptický při odhadu počtu prodaných elektromobilů v Česku v tomto roce. "Bude to pouze v řádu tisíců," sdělil.

Pokud by dostali možnost koupit si elektromobil za stejnou cenu, jako auto s konvenčním motorem, využilo by ji necelých 40 % Čechů. Nejvíce přitom nejmladší generace řidičů do 25 let (44 %), nejméně fanoušků elektromobility pak čítá věková kategorie 26–35 let, kde by si jej za stanovených podmínek pořídilo jen 35 % lidí. Přesto ale v průzkumu 7 procent jeho účastníků uvedlo, že by si elektrické auto chtělo v následujícím roce pořídit.

Jsou stále příliš drahé..
V průzkumu byli lidé dotazováni také na kladné a záporné stránky elektromobilů. Více než polovina (55 procent) oceňuje jejich ekologičnost, 45 procent pak jejich ekonomickou výhodnost z dlouhodobého hlediska a každému třetímu (35 procent) se zamlouvá jejich tichý provoz.

Proti elektromobilům pak podle Čechů hrají především finanční důvody (vysoká cena je pro 72 % z nich důvodem k tomu si elektromobil v nejbližší době nekoupit). 48 % jej nechce kvůli malému dojezdu na jedno nabití a 42 % proto, že neví, kde by jej nabíjelo.

Agentura lidem položila i jeden konkrétní dotaz redakce Deník a Automix.cz. Ten zněl, zda by lidé svůj elektromobil mohli v současné době dobíjet u sebe doma, případně na pracovišti. Kladně odpovědělo jen necelých 23 procent, naopak skoro polovina (49,7 procenta) si byla jista, že takovou možnost nemají. Zbývajících téměř 28 procent nebylo schopno na tuto zdánlivě jednoduchou otázku odpovědět.

Ještě konzervativněji smýšlejí tuzemští řidiči o autech, které se řídí samy. Na to, že si je jednou pořídí, se těší pouze 7 procent řidičů, naopak 63 procent si vlastnictví takovéhoto dopravního prostředku vůbec nedokáže představit.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů