Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jeep oslavuje 75 let existence. K výročí postavil speciální koncept

Naše téma
Redakce | 19.07.2016
Jeep Wrangler 75th Salute. | foto: Jeep
Že automobilka Jeep za svou existenci vděčí armádnímu terénnímu vozu z druhé světové války, je známý fakt. V letošním roce tak tento americký výrobce oslavuje 75. narozeniny.
Předchůdce dnešních vozů značky Jeep, tedy zmíněný lehký terénní automobil pro válečné použití, se sice poprvé ukázal už v roce 1940, ale až v tom dalším se začal ve velkém vyrábět - pod jménem Willys MB.

Prototyp auta přitom nebyl produktem ve své době známé továrny Willys-Overland nebo snad některé jiné velké automobily. V uspěchané soutěži na lehký průzkumný vůz, vyhlášené v létě 1940 americkou armádou, totiž k překvapení všech zvítězila malá firma American Bantam Car Company. 

Jenže společnost se dlouhodobě potácela v hospodářských potížích a vojáci v době, kdy už v Evropě zuřila válka, potřebovali spolehlivého dodavatele. Willys s Fordem, další účastníci soutěže, tak nejen že dostali další čas na dokončení svých prototypů, ale navíc jim armáda poskytla plány automobilu, který pro Bantam vyvinul konstruktér Karl Probst.

První prototyp zvaný Blitz Buggy.


Lepší zázemí automobilek Willys-Overlord a Ford vedlo k vylepšení původní konstrukce a prototypy, které nakonec dodaly obě firmy, měly oproti původnímu Bantamu například silnější motor a také lepší poměr výkonu a hmotnosti. Vítězem soutěže na automobil pro americkou armádu se nakonec stal Willys se svým modelem MB.

Brzy se ale ukázalo, že ani vítězný Willys nestíhá dodávat armádě automobily požadovaným tempem, a tak se kontraktu dočkal i Ford.

Více informací o historii legendárního Jeepu najdete zde.

Jak pak auto přišlo ke jménu Jeep není zcela jasné. Podle jedné teorie vznikl z označení GP (v angličtině čteno "dží pí"), které nesly Fordovy vozy. Další badatelé odkazují na seriál o Pepku námořníkovi, v němž vystupovala postavička Eugene the Jeep. Zvířátko neurčité rasy vynikalo obratností a schopností dostat se z každé šlamastiky, stejně jako legendární teréňák. Třetí hypotéza za zdroj považuje výraz "jeep", kterým vojáci označovali podivně vyhlížející a nevyzkoušené věci.

Ford GP.


Po válce se džípy dostaly i k civilistům, časem se dokonce začala vyrábět i civilní verze (označená jako CJ). Takto vznikla značka Jeep, která dnes patří koncernu Fiat Chrysler.


Pětasedmdesáté narozeniny se automobilka rozhodla oslavit stylově. K této příležitosti postavila speciální koncept Jeep Wrangler 75th Salute, který na první pohled navazuje na legendární Willys. Chybí dveře, střecha, všimnout si můžeme také jednoduchého nárazníku či plechových kol.

Auto je postaveno na základě sériového modelu Wrangler Sport s šestiválcovým benzinovým motorem a šestistupňovou manuální převodovkou. Do prodeje se s ním ale nepočítá.

Zájemci si však mohou koupit alespoň větší Wrangler Unlimited ve speciální edici 75th Anniversary, který na původní armádní Willys také zřetelně odkazuje. Byť ne tak radikálně.

Jeep Wrangler Unlimited 75th Anniversary Edition.


Nový Wrangler se ukáže příští rok
V souvislosti s Wranglerem pak je třeba poznamenat, že Jeep usilovně pracuje na nové generaci. Představit by se měla příští rok a očekává se, že dostane lehčí konstrukci, možnost zvolit osmistupňovou automatickou převodovku a přeplňovaný benzinový čtyřválec.

Automobilka kromě toho chystá například luxusní SUV, které by mělo konkurovat Range Roveru. Spekuluje se o využití jmen z minulosti: Wagoneer či Grand Wagoneer. V plánu je také Grand Cherokee s přeplňovaným 6,2litrovým osmiválcem o výkonu přes 700 koní.

Na závěr se ale ještě vrátíme do minulosti. Jeep totiž v souvislosti s připomínkou 75. narozenin zveřejnil také krátké video, které přehledně ilustruje vývoj značky. Rozhodně stojí za zhlédnutí.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů