Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jeep hodně přizpůsobený Evropě: test rodinného SUV Compass

Naše téma
Radek Pecák | 25.04.2023
dalších 24 fotek
Jeep Compass již je k mání jen s menší či větší elektrifikací | foto: Radek Pecák
Model Compass se už nabízí jen ve dvou elektrifikovaných verzích. Ta levnější nevyžaduje od řidiče žádnou zvláštní péči, tedy například připojování vozu k elektrické síti. Potěší spoustou příjemných vychytávek a logickými řešeními. Má ale také pár mušek.
Jeep Compass je rodinné SUV, které tato typická americká značka nabízí již od roku 2007. Nyní je na trhu druhá generace. Až dosud to býval druhý nejmenší model Jeepu, nyní ale díky příchodu Avengeru, který se zařadil ještě pod Renegade, poskočil o stupínek výše.

Automobilka na samém počátku tohoto desetiletí rychle po sobě připravila hned dva facelifty. Nyní sice zůstal vzhled zachován, ale ve verzi s pohonem pouze jedné nápravy se změnila pohonná jednotka.

V popiscích pod fotografiemi v naší galerii naleznete i další informace o testovaném exempláři:

Tou je teď elektrifikovaná čtyřválcová zážehová patnáctistovka. Spalovacímu motoru může pomáhat elektromotor, který má výkon dvacet koňských sil. Energii čerpá z malé baterie s napětím 48 Voltů. Díky tomu sice auto, jak jsem si sám ověřil, v nízkých rychlostech ve městě umí jet i bez zapojení spalovacího motoru. Ale obvykle jsou to jen stovky metrů a plynový pedál smíte jen šimrat.

Na slovenský videotest podobného Jeepu Compass se můžete podívat tady:


Design tohoto auta nyní dospěl do fáze, že v něm stále vidíte typické rozlišovací prvky této značky (masku se sedmi obdélníky), agresivní nárazník i poměrně ostré rysy, ale současně působí svěže a moderně.

Totéž platí také o interiéru. V něm už je středový displej čnící nad horní okraj palubní desky, ale pro důležité funkce zůstaly zachovány klasické ovladače. To platí jak pro klimatizační soustavu, tak třeba pro rychlé vypnutí někdy otravného systému pro udržování vozidla v jízdním pruhu.

Líbily se mi rychlé reakce displeje i jeho rozlišení, což oceníte třeba při spoléhání se na obraz z parkovací kamery. V digitálním věku potěší také možnost indukčního dobíjení mobilního telefonu a to, že jsou k dispozici konektory pro USB A i C.

Výbava je vůbec poměrně solidní už v základní verzi. Například bez příplatku získáte elektrickou parkovací brzdu, systém pro rozpoznávání dopravních značek, digitální přístrojový štít, multimediální displej s osmipalcovou úhlopříčkou, DAB rádio, zadní parkovací kameru, střešní ližiny, dvouzónovou automatickou klimatizaci a osmnáctipalcová kola z lehké slitiny.

Čtyřkolka v plug-in hybridu
Také je na palubě velké množství bezpečnostních asistenčních systémů. Třeba ten, který zabraňuje srážkám vozidla s předměty nacházejícími se vpředu. Ovšem dost často reagoval zbrkle a na přístrojovém štítu se v tu chvíli objevil obrovský červený symbol a současně zazněl výstražný tón, který by probudil i mrtvého. Přitom fakticky žádné nebezpečí nehody nehrozilo.

+ Klady
•  design•  výbava•  solidní prostor
- Zápory
•  jen dvě motorizace•  nekomfortní reakce převodovky•  zbrklý systém nouzového brzdění
Sedačky vpředu jsou dimenzované i pro rozložité postavy, také dozadu se můžou usadit běžně velcí dospělí jedinci.

Kufr už samozřejmě v autě, které měří jen 440 centimetrů, ale pro menší rodinu postačí. Potěšilo mě, že pod podlahou se nalézalo ještě dojezdové kolo. Z kufru do kabiny lze po vyklopení části zadního opěradla prostrčit třeba lyže.

Víko kufru mělo elektrické ovládání, ale chvíli jsem hledal tlačítko, kterým bych pak zavazadelník zase uzavřel. Na rozdíl od většiny aut, které ho mají na horní hraně, se v Jeepu nachází na boční stěně kufru.

Na silnici poznáte, že nemůžete klikaté úseky projíždět stejně rychlým tempem jako třeba s hatchbackem nebo kombíkem nižší střední třídy. Je to dáno konstrukcí i naladěním podvozku, který by měl být schopen projet i terénem. Proto i v této verzi, která má pohon pouze předních kol, byla byla světlá výška nemalých 198 milimetrů.

Čtyřkolka se pro tento vůz také dodává. Musíte ale zvolit verzi plug-in hybrid, která je dražší o 220 tisíc v porovnání s tímto testovaným hybridem.

Hlavním smyslem elektrifikování pohonu je snaha o snížení spotřeby a tudíž emisí CO2. Podle technických údajů má nyní Compass umět jezdit se spotřebou 6,9 litru na sto kilometrů v kombinovaném režimu. V praxi počítejte s vyšší – zpravidla o litr až půldruhého.

Propojení elektromotoru a spalovacího motoru občas přináší problémy automatické sedmistupňové převodovce. Někdy se stane, že opravdu dlouho váhá, jindy i po lehkém sešlápnutí plynového pedálu zaregistruje až překotně s citelným škubnutím.

Základní technická data:
Karosérie: Pětimístné pětidveřové SUV
Motor/Spotřeba: Zážehový přeplňovaný čtyřválec 1,5/130 koní- 5,9 litru, plug-in hybrid 1,3/190-240 koní – 1,8-2 litry
Převodovka: šesti a sedmistupňová automatická
Vnější rozměry: 4404x 1819x 1645 mm
Rozvor: 2636 mm
Zavazadlový prostor: 438/1387 l
Max. rychlost: 183-200 km/hod
Zrychlení: 7,3-10 s
Ceny modelu od: 779 000 Kč
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů