Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jedinečný Koenigsegg Agera RS Gryphon boural. Už podruhé od svého vzniku

Naše téma
Jan Zajíc | 22.05.2018
Nabouraný Koenigsegg Agera RS Gryphon. | foto: Teknikens Värld
Vypadá to, že i auta může během jejich "života" provázet smůla. Důkazem budiž nehoda jedinečného Koenigseggu Agera RS Gryphon, který boural už podruhé od svého nedávného vzniku.
Tohle hyperauto se zrodilo na začátku loňského roku, u švédské automobilky si ho objednal americký podnikatel Manny Khoshbin. A protože toužil po něčem opravdu výjimečném, rozhodl se využít možností exkluzivních úprav, které Koenigsegg svým zákazníkům nabízí.

Výsledkem byl Gryphon (pojmenovaný podle mýtického Gryfa – zvířete s tělem lva, ovšem s hlavou a křídly orla), vůz, který je na světě jediný svého druhu. Zevnějšek tvoří z většiny odhalená, pouze průhledně zalakovaná celokarbonová karoserie. Karbon lemují jen dekory vyhotovené z pravého tenkého zlata a stejný ušlechtilý materiál tvoří také znak. Ačkoliv na první pohled nejsou vidět, Koenigsegg dodal zlaté detaily do motorového prostoru a zlatem se pyšní i zakázková karbonová helma dodávaná k vozu.

Ten byl navíc vybaven příplatkovým silnějším motorem. Výkon dvakrát přeplňovaného osmiválce činí jeden megawatt (1360 koní). Při hmotnosti 1395 kilogramů se tak poměru výkon/hmotnost blíží 1:1.

Gryphon si užil premiéru loni v březnu na autosalonu v Ženevě, ale na předání zákazníkovi už nedošlo. Během standardních testovacích jízd na polygonu automobilky, předcházejících doručení vozu novému majiteli, totiž došlo k nehodě, jež předání znemožnila.

Koenigsegg následně zákazníkovi nabídl výrobu úplně nového auta (dostal jméno Phoenix) a pustil se do opravy toho poškozeného. Tento exemplář pak sloužil ke zkušebním a propagačním účelům. 

Jenže Gryphon zřejmě přitahuje smůlu. Jak upozornil švédský web Teknikens Värld, auto má za sebou další bouračku. Její okolnosti nejsou dosud známé, nevíme tedy, proč Koenigsegg opustil silnici a vjel do škarpy. Stalo se tak každopádně na běžné komunikaci nedaleko švédského Trollhättanu.

Snímky zachycující poškozené auto bohužel nejsou příliš kvalitní, takže si také jen těžko můžeme udělat obrázek o škodách. Věříme ale, že i tentokrát půjde auto opravit.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů