Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Japonské automobilky budou společně vyvíjet motorové technologie

Naše téma
ČTK | 20.05.2014
Ilustrační foto. | foto: Nissan
Tokio - Osm japonských výrobců automobilů se dohodlo na spolupráci při vývoji nových technologií v oblasti spalovacích motorů. Firmy tak chtějí lépe konkurovat evropským rivalům. Osmičlenná skupina zahrnuje všechny tři největší japonské automobilky, tedy firmy Toyota Motor, Nissan Motor a Honda Motor.
Podniky investují půl miliardy jenů (zhruba 100 milionů Kč) do vytvoření výzkumné asociace. Na financování výzkumu, do kterého se zapojí i japonské univerzity, navíc získají půl miliardy jenů od japonské vlády.

Asociace se bude věnovat základnímu výzkumu, jehož výsledky pak jednotlivé podniky využijí při vývoji svých produktů. Automobilky uvedly, že chtějí prostřednictvím spolupráce udržet pod kontrolou náklady na výzkum a vývoj.

"Škála technologií, které musejí výrobci automobilů vyvíjet, se rozšiřuje," upozornil Keidži Ohcu z automobilky Honda, který by jmenován šéfem výzkumné asociace.

Japonské automobilky se podle něj inspirovaly evropskými systémy pro výzkum a vývoj, které zahrnují spolupráci mezi podniky a univerzitami. "Nemyslíme si, že z hlediska technologií zaostáváme (za evropskými automobilkami). Jsme však pozadu z hlediska efektivity vývoje," prohlásil Ohcu.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů