Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

BAZAR: Toyota MR2 je zábavný vůz za slušné peníze. Na co si dát při koupi pozor?

Naše téma
Redakce | 23.05.2018
dalších 6 fotek
Toyota MR2 (W30). | foto: Toyota
Poslední generace Toyoty MR2 je vcelku ojedinělé kabrio, které se přestalo prodávat už před jedenácti lety. Stručně jsme se podívali, jak si na tom po letech sporťák ze začátku tisíciletí vede technicky, a na co si dát nejčastěji pozor.   
Dvoumístnou Toyotu MR2 aby člověk na tuzemských silnicích pohledal. Není divu, auto se u nás nikdy oficiálně neprodávalo, všechny exempláře tak pocházejí z individuálních dovozů. Na TipCars.com jsou v současnosti k prodeji čtyři kusy generace W30 s cenami od cca 120 tisíc korun. Poslední série se začala ve vybraných státech Evropy nabízet od roku 2000, o šest let později byla výroba ukončena bez přímého nástupce.

Po celou dobu produkce (1999 – 2007) byl nad zadní poháněnou nápravou uložen stejný motor, šlo o zážehovou osmnáctistovku VVT-i 16V s výkonem 140 koní (103 kW). Největší slabinou jednotky je její spotřeba oleje (příčinu hledejte ve špatné konstrukci pístů), kterou musí majitel kontrolovat dost často, protože chybí snímač, který by na nízkou hladinu oleje upozornil.

Řešením je převložkování bloku motoru, za které ale i s prací zaplatíte minimálně 50 tisíc korun. Ještě dodávám, že motor používá bezúdržbový rozvodový řetěz (měňte ale raději po 150 tisících km), výměna oleje 5W-40 je doporučena po 15 tisících km nebo po roce.

Kromě vyšší spotřeby oleje majitele nepotěší už snad jen velmi malé odkládací prostory pod přední kapotou a za sedadly, i když s tím se musí u podobných vozů zkrátka počítat. Určitě se také mrkněte na stav podvozku, který často trpí korozí – speciálně se to týká zadních podběhů a nápravnice.

A co dál? Dál už se budete za volantem bavit. A právě to je důvod, proč si MR2 koupit. Lehké auto v kombinaci s tuhou karoserií a nízkým těžištěm znamená opravdu skvělou jízdní stabilitu. Držím Vám palce, ať najdete hezký kousek, který vám bude dělat radost.

František Mašek

Tento článek vznikl ve spolupráci se serverem TipCars.com, kde se na Toyotu MR2 ptal jeden ze čtenářů. A kde také najdete spoustu dalších zajímavých rad týkajících se koupě ojetého vozu.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů