Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Gumicuk může působit jako tětiva. Za špatnou přepravu lyží hrozí vysoké pokuty

Naše téma
Miroslav Elsnic | 12.02.2024
Špatná přeprava lyží při cestě na zimní dovolenou se může prodražit. | foto: Shutterstock
Nejen pokutou, ale především vážným zraněním může skončit přeprava špatně upevněných lyží či jiných volných předmětů v autě. A nemusí přitom dojít ani k nehodě, stačí prudké brždění. Jednou z nejhorších možností přepravy je připevnění lyží nebo snowboardu gumicukem. Ten totiž může v případě nárazu působit jako tětiva luku. 
Jak uvedl mluvčí Ústředního automotoklubu Igor Sirota, lyže mohou ostrými hrany způsobit velmi vážné zranění nejen cestujících uvnitř vozu. "Lyže mohou vylétnout i ven z auta,“ upozornil Igor Sirota.

Podívejte se na praktické rady, jak správně vozit lyže:

Pokud řidič s takto naloženými lyžemi vyrazí, riskuje pokutu. V České republice mu za špatně připevněný náklad hrozí peněžitý trest ve výši až dva tisíce korun. V zahraničí jsou ale pokuty mnohem přísnější. Třeba v Rakousku za špatně připevněné lyže, lyžáky či snowboard hrozí pokuta až pět set eur, čili přes 12 tisíc. Ve výjimečných případech to může být až pět tisíc eur. Pokuta až téměř deset tisíc korun za špatně převážené lyže a snowboardy hrozí také v Itálii.

Motoristé proto doporučují lyžařské vybavení převážet v homologovaných střešních boxech. I v nich musí být ukotvené. Pokud tomu tak není, v Německu za to může šofér vyfasovat pokutu 60 eur – zhruba 1500 korun. Pokud je nutné dát vybavení do auta, musí být pevně přichycené k nepohyblivým částem vozu.

„V kufru na to bývají speciální kovová oka, v prostoru kabiny doporučujeme upevnit ke konstrukci pod sedadly. Je důležité také lyže a hůlky svázat pevně k sobě a poté tento balík kotvit,“ upřesnil Sirota.

Řidiči by si měli kvůli bezpečnosti dát pozor i na jiné zdánlivě lehčí předměty. Lyžařská bota o hmotnosti 1,9 kilogramu se při střetu v rychlosti 50 km/h bude chovat, jako by vážila 14krát víc. Jedenapůllitrová PET lahev s vodou se při nárazu v rychlosti 50 km/h bude chovat, jako by vážila přes 20 kilogramů.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů