Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Od rádia k internetu. Podívejte se, jak se za 43 let měnil audiosystém v Golfu

Naše téma
Dominik Valášek | 25.11.2017
další 3 fotky
Rádiový přijímač Braunschweig. | foto: Volkswagen
Konektivita, multimédia, připojení na internet, to jsou u nových aut už celkem obvyklé věci. Než jsme však došli až do současného stavu, kdy se na displeji infotainmentu zobrazují mapy v podobě leteckých snímků a přehrávání hudby z telefonu lze ovládat gesty, trvalo to pěkných pár dekád.
Právě multimediální systém coby zrcadlo automobilového vývoje si vzal Volkswagen v nové a zajímavé sérii fotografií. Ty monitorují rádia, a posléze i navigační multimediální systémy, tak jak se vyvíjely v různých životních fázích modelu Golf.

Vše začalo v roce 1974, když byl Golf první generace vybaven rozhlasovým přijímačem Braunschweig.

Jestli vám přijde ovládání dnešních systémů složité, je Braunschweig přesně pro vás. Levým otočným ovladačem se přijímač zapínal a ovládala se hlasitost. Pravým otočným ovladačem se ladila frekvence a tři tlačítka pod stupnicí přepínala frekvenční rozsah. Ještě v témže roce se však v Golfu objevilo i příplatkové rádio s kazetovým přehrávačem Ingolstadt Stereo CR.

Větší změny nastaly až v roce 1983, kdy se do Golfu druhé generace začal pozvolna montovat audiosystém Gamma s digitálně zobrazovanou frekvencí, stereo zvukem a tlačítkem Dolby pro snížení šumu při přehrávání kazet. V této éře se také objevilo první automatické vyhledávání stanic a dopravního zpravodajství. Postupně se systém Gamma dostal do fáze, kdy k němu v roce 1997 Volkswagen poprvé připojil měnič na CD.

Tou dobou se rovněž rozšiřoval standard „double DIN“ rádií, což znamenalo další rozmach multimediálních funkcí. Hodně často je v Golfech od roku 2003 vidět systém RCD 300 s CD přehrávačem a od roku 2008 i RNS 510 s dotykovým displejem, navigací a přehrávačem DVD.

Prakticky do současnosti už koukáme se systémem Discover Media. Ten přišel na trh v roce 2012, nabídl 3D mapy, samozřejmě Bluetooth konektivitu, wi-fi hotsport a další funkce. Jeho nejnovější provedení Discover Pro se potom nachází v aktuální Golfu a fyzická tlačítka už na něm budeme hledat marně. Místo toho se zde objevuje dotykové ovládání, propojení s digitálním přístrojovým panelem Active Info Display a samozřejmě také ovládání gesty.

Na vývoj audiosystémů v Golfu se můžete podívat v galerii.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů