Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jak se rodí Karoq. Škoda poodhalila zákulisí výroby nového SUV

Naše téma
Dominik Valášek | 28.07.2017
dalších 41 fotek
Výroba Škody Karoq. | foto: Škoda
Vznik zcela nového auta není záležitost na pár týdnů. Samotný vývoj zabere často i několik let a ani když je na světě finální prototyp určený k sériové výrobě, ještě stále není vyhráno. Jen samotné spuštění výroby je totiž během na dlouhou trať.
Postup příprav sériové výroby vozu poodhalila tuzemská Škoda Auto, která nedávno spustila výrobu nového SUV Karoq.

Začátek přípravných prací lze datovat až čtyři roky před samotný start výroby. Už čtyři roky dopředu se řeší, kde a jak se může nový model vyrábět, nakolik bude potřeba změnit stávající výrobní vybavení či zda dokonce nebude nutné postavit celý nový závod.

Sotva padne definitivní rozhodnutí o spuštění výroby, stále zbývá do startu přibližně 33 měsíců.

Právě tehdy se začne objednávat lisovací nářadí, svařovací technologie, ale proběhnou i výběrová řízení na díly od dodavatelů. „Vznik nového modelu sledujeme již od prvních konstrukčních dat. Pro každý model samozřejmě existuje celý soubor dokumentů, od kusovníků - detailních seznamů všech dílů, přes montážní návodky až po kontrolní postupy. Zásadní informací z Technického vývoje jsou pro nás zejména rozměry vozu a jeho design, požadované množství a řídíme se samozřejmě určenými milníky projektu,“ říká Irena Šubrtová z Řízení projektů Kvasiny.

Karoq je vyroben z 28 000 dílů
Následuje výroba předsériových kusů, které mají zajistit připravenost výrobního závodu i externích dodavatelů. Z celkově 28 000 dílů nového Karoqu je 4800 dílů nakoupeno od více než 600 externích dodavatelů ze 40 zemí světa. Údělem sekce Řízení projektu nákupů je potom zařídit, aby všechny díly vyráběné automobilkou i dodavateli byly k dispozici v dostatečném počtu. Třeba o model Karoq mají zákazníci enormní zájem a dodávka dílů nesmí selhat.

Předsériové vozy jsou však nutné i k jízdním zkouškám, zkouškám kvality, nárazovým testům, ale také k focení a výstavám. Konkrétně modelu Karoq vzniklo 264 předsériových vozidel.

Infografika - Škoda Karoq v číslech.


Rok a půl před samotným spuštěním výroby se začne celému projektu věnovat Náběhový management.

„V tuto dobu rozjíždíme pravidelná setkání, kde sledujeme aktuální stav projektu. Vstupujeme do něj ovšem už dříve. Připravujeme finanční vyhodnocení náběhových nákladů za oblast výroby a také mapujeme potřebné počty předsériových vozů. Pracovníci na výrobních linkách se na nový model školí od chvíle, kdy na místo sériové výroby vstoupí první ověřovací vůz, tedy od chvíle, kdy dostáváme první díly od dodavatelů. To je zhruba 8 měsíců před zahájením sériové výroby,“ upřesňuje Jiří Závorka z Náběhového managementu.

Půl roku před ostrým startem proběhne na lince výroba takzvané ověřovací série. Ta vyzkouší funkčnost jednotlivých provozních prostředků a montážních zařízení k bezproblémové sériové výrobě. Podobný postup se opakuje ještě jednou v rámci nulté série, která přichází na řadu 3 měsíce před spuštěním výroby.

Je-li vše v pořádku, nic nebrání odstartování výroby vozů, určených pro zákazníky.

Milníky sériové výroby


Milníky sériové výroby
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů