Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jak se řídí pod vlivem drog? Ford vyvinul speciální oblek, který vám to přiblíží

Naše téma
Redakce | 28.11.2015
Ford vyvinul oblek simulující jízdu pod vlivem drog. | foto: Ford
Automobilka Ford vyvinula speciální oblek, který řidičům ukáže, jak by to vypadalo, kdyby za volant usedli pod vlivem omamných látek. Oblek tvoří pomůcky zhoršující zrak, pohyblivost a koordinaci.
Ford se odvolává na jistou evropskou studii, podle níž je u řidičů, jež usednou za volant po konzumaci drog, až 30krát vyšší pravděpodobnost, že se stanou účastníky vážné dopravní nehody. Navzdory riziku však přibližně každý desátý uvádí, že se někdy nechal svézt člověkem, který byl patrně pod vlivem návykových látek.

Evropské středisko monitorování drog a drogových závislostí pak odhaduje, že 8,8 milionu lidí ve věku 15 až 24 let loni v Evropě užilo marihuanu a 2,3 milionu osob ze stejné věkové kategorie vyzkoušelo kokain. Ve Velké Británii je každý měsíc zatčeno v průměru 400 lidí za jízdu pod vlivem drog a ve Francii hrály drogy roli ve 23 procentech všech dopravních nehod se smrtelnými následky.

Ford se proto rozhodl ukázat, jak nebezpečná jízda pod vlivem drog může být. Speciální oblek přitom nasadí do svého výukového progamu "Driving Skills for Life". Ten se zaměřuje se na faktory, které se nejčastěji podílejí na dopravních nehodách mladých řidičů. Automobilka jej spustila v roce 2013 a od jeho zahájení jím prošlo více než 500 000 mladých řidičů z celého světa.

Ford vyvinul oblek simulující jízdu pod vlivem drog.


Na vývoji obleku automobilka spolupracovala s vědci z německého Meyer-Hentschelova institutu. Oblek napodobuje účinky látek jako marihuana, kokain, heroin a MDMA (známá jako extáze), řidiči tedy způsobuje zpomalené reakce, zkreslené vidění, třes končetin a zhoršenou pohybovou koordinaci.

Zhoršenou pohyblivost, vnímání a koordinaci napodobuje pomocí vycpávek, speciálních brýlí a sluchátek. Má ale i nové prvky simulující specifické účinky některých návykových látek. Jedná se o zařízení vyvolávající třes rukou, záblesky v zorném poli, zvukové halucinace nebo i barevné vizuální vjemy, které jsou jedním z vedlejších účinků LSD.

Loni Ford představil také opilecký oblek a speciální trénink zaměřený na rizika plynoucí z pořizování selfies a používání sociálních sítí během jízdy.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů