Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jak se chránit před zloději aut s bezklíčovým ovládáním? Řešení máte v kuchyni

Naše téma
Daniel Fuglevič | 19.04.2018
Ilustrační foto. | foto: Shutterstock
Díky stále se rozšiřující technologií bezklíčového přístupu je pro zloděje jednodušší dostat se do vašeho auta a bez problémů s ním odjet. Stačí k tomu přístroj, který prodlouží signál od klíčů. Ochránit se před „hi-tech“ zloději je přitom opravdu snadné.
Bezklíčové systémy odemykání a startování vozu v mnoha případech zjednodušují život, hrozí u nich ale také možnost snadného zneužití tohoto systému. Jelikož bezklíčové systémy odemknutí a nastartování vozu fungují na principu rádiových vln a pouze na určitou (zpravidla velice krátkou) vzdálenost od vozidla, lupičům stačí pomocí jednoduchého radiového zařízení „prodloužit“ signál majitelova klíče, který má vlastník vozu třeba doma na stole.

Díky tomu si nakonec systém vozu myslí, že samotný klíč je v blízkosti auta, a proto odemkne dveře a dovolí lupiči bez problémů nastartovat a odjet. To vše klidně do pár minut, někdy i vteřin.

Tyto případy odcizení vozidel se neobjevují pouze v zahraničí, ale lupiči zneužívající moderní technologie se objevují také u nás. Není to dávno, co jsme psali o případu z Hradce Králové a ukradeném BMW.

Takto vychytralým zlodějům je však velmi jednoduché bránit se. Níže zmíněný způsob už některé z vás určitě napadl – k bezpečnému odstínění signálu totiž stačí klíček zabalit do klasického alobalu.

Pro zloděje je potom nemožné signál klíče prodloužit, jelikož jste si alobalem v podstatě vytvořili jednoduchou Faradayovu klec, která blokuje vysílání signálu.

Na tomto principu nakonec už fungují i speciální stínící kapsičky či obaly, ve kterých můžete klíče od auta nosit. K sehnání jsou i u nás. Většinou bývají primárně určeny pro blokování signálu mobilních telefonů, ale signál moderního klíče automobilu ochrání taktéž.

Jak už ovšem několikrát upozorňovali experti, celý problém s rostoucím počtem ukradených aut pomocí bezklíčového odemykání by měly v první řadě už dávno řešit samotné automobilky a zajistit majitelům vozů zabezpečení proti tomuto zneužití. Od žádného výrobce jsme však dosud neslyšeli, že by se problému začal věnovat.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů