Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jak řídí mladí? Často píší SMS, někteří se fotí a muži koukají po dívkách

Naše téma
Redakce | 31.07.2016
Za volantem se mnozí řidiči věnují všem možným aktivitám. Ilustrační foto. | foto: mediaservis
Nejčastější příčinou úmrtí mladých lidí v Evropě jsou dopravní nehody. V létě toto riziko ještě roste, značná část mladých řidičů má totiž v tuto dobu k řízení poněkud uvolněnější přístup než jindy.
V Evropě tvoří lidé ve věku od 18 do 24 let osm procent populace, mezi oběťmi dopravních nehod je však jejich podíl patnáctiprocentní. Podle Evropské observatoře bezpečnosti silničního provozu se v létě ještě zvyšuje, a to až na 21 procent. Nejčastějšími příčinami nehod mladých řidičů jsou chybný odhad, snížení rozpoznávacích schopností v důsledku konzumace omamných látek či stresu a také nepozornost.

Automobilku Ford tento problém zaujal, proto se si nechala vypracovat průzkum mezi 6500 mladými Evropany, aby zjistila, jaké rizikové chování se u "čerstvých" majitelů řidičáku nejčastěji objevuje.

Z průzkumu vyplynulo, že 57 procent respondentů má zkušenost s překročením povolené rychlosti, 43 procent někdy za jízdy poslalo textovou zprávu, 36 procent telefonovalo, 16 procent nepoužilo bezpečnostní pás, 15 procent si během řízení pořizovalo selfie, 13 procent řídilo po konzumaci alkoholu a 11 procent sledovalo za jízdy videa na svém mobilním zařízení.

S rodiči jezdí opatrněji, před přáteli se předvádí
Padesát sedm procent mladých respondentů přiznalo, že řídí opatrněji, když s nimi jedou rodiče nebo prarodiče. Naopak 41 procent uvádí, že s přáteli na palubě by riskovali víc než normálně.

V létě se často jezdí na výlety, festivaly nebo na pláž. Průzkum ukázal, že 68 procent mladých má v létě k řízení uvolněnější přístup než jindy a 54 procent připustilo, že se občas nechá rozptylovat atraktivními chodci. Poslední poznatek přitom podle průzkumu platí zejména pro muže.

Řada mladých řidičů se za volantem nevěnuje jen řízení.


U těch je také vyšší pravděpodobnost, že budou překračovat povolenou rychlost, používat za jízdy mobilní telefon nebo řídit pod vlivem alkoholu.

Z průzkumu dále vyplynulo, že 45 procent mladých by zvažovalo možnost vzít do auta více přátel, než by odpovídalo počtu sedadel. Poměrně alarmující je skutečnost, že 25 procent by se nechalo svézt někým, o kom vědí, že pil alkohol a 24 procent by řídilo pod vlivem drog. U častých návštěvníků festivalů jsou přitom tato čísla ještě vyšší.

Zajímavé je zjištění, že plných 93 procent dotazovaných se domnívá, že jejich řidičské schopnosti jsou dobré, ale 54 procent přiznává, že někdy neřídí tak bezpečně, jak by měli. A že více než čtvrtina respondentů, 26 procent, již měla nehodu.

Pokud jde o nejčastější přestupky podle zemí, v Německu mladí nejspíše překročí povolenou rychlost, telefonování bez hands-free vede v Itálii a mladí Španělé nejčastěji připouštějí, že když vezou přátele, jsou ochotni více riskovat.

Přehlednou infografiku shrnující výsledky průzkumu najdete ve fotogalerii.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů