Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jak bude vypadat nový Kodiaq? Škoda ukázala první skici

Naše téma
Redakce | 15.06.2016
Škoda Kodiaq na oficiální skice. | foto: Škoda Auto
Česká automobilka Škoda Auto se opět připomněla s chystaným velkým SUV. Výrobce zveřejnil dvě skici, které naznačují, jak bude nový Kodiaq vypadat.
Ilustrace potvrzují, že produkční vůz bude opravdu podobný konceptu VisionS, který Škoda představila na ženevském autosalonu.

Představení konceptu Škoda VisionS najdete zde.

Kodiaq podle automobilky nabídne ostře řezaný exteriér s trojrozměrnými liniemi. Šéfdesignér značky Jozef Kabaň v souvislosti s novým SUV dokonce hovoří o novém designovém jazyku. "Tento jazyk je velice výrazný, emocionální a nadčasový," říká Kabaň.

Vůz má vypadat robustně – tento dojem zvýrazňuje silně vykrojená boční linie. Vpředu nechybí klasická škodovácká maska chladiče, na níž navazují nápadné ploché a kuželovité světlomety. Výrazně tvarovaná je také záď se zajímavě vyhlížejícími světly s typickým tvarem písmene C.

Škoda Kodiaq na oficiální skice.



Škoda u nového SUV opět pracuje s "krystalickým designem", který prý odkazuje na tradici výroby českého křišťálu.

Interiér má být elegantní a prostorný
Při pohledu z boku 4,7 metru dlouhý Kodiaq zaujme dlouhým rozvorem a krátkými převisy, což naznačuje prostornou kabinu. Nové SUV – jak už se dlouho ví - může být vybaveno dvěma sedačkami ve třetí řadě. Vůz by také měl mít největší zavazadlový prostor ve své třídě.

"Kodiaq je extrémně všestranný. A i při kompaktních vnějších rozměrech je mimořádně prostorný," tvrdí Jozef Kabaň.

Mladoboleslavská automobilka slibuje interiér působící robustním dojmem a současně s elegantní atmosférou. Pro design interiéru mají být charakteristické zejména vertikální prvky, jako například čtyři velké výdechy klimatizace.

Škoda Kodiaq.


"Interiér má vzbuzovat důvěru a vyzařovat pohodu. Na základě této filozofie jsme vytvořili atmosféru, která je současně elegantní, komfortní a funkční," tvrdí Kabaň. "Naší ambicí je zkombinovat maximum estetiky s maximální funkčností. Tato rovnováha dělá z našeho modelu Škoda Kodiaq něco zvláštního," dodává.

Kodiaq bude představen v září, zahájení prodeje je plánováno na začátek příštího roku. Uvedení na trh doprovodí heslo „Discover new grounds".

Auto bude technicky blízce spřízněno s novým Volkswagenem Tiguan, bude ale větší a prostornější. O nabídce motorů lze zatím jen spekulovat, jisté je použití přeplňovaných jednotek koncernu Volkswagen. Půjde o zážehové agregáty 1.4 TSI a 2.0 TSI a turbodiesel 2.0 TDI v různých verzích. Výkonem by měly pokrývat pásmo od 115 do 220 koní.

Škoda Kodiaq.


Později by měl dorazit také plug-in hybrid.

Začátek ofenzivy
Nový Kodiaq stojí na počátku SUV ofenzivy mladoboleslavské značky. V roce 2017 bychom se mohli dočkat druhé generace Yetiho, která bude blízce příbuzná se Seatem Ateca, po níž dorazí minimálně další dvě škodovácká "esúvéčka".

V prvním případě by se mělo jednat o crossover na způsob kupé-SUV, tedy vůz podobný například BMW X4, případně větší X6.

Koncept Škoda VisionS.


Druhým vozem bude crossover menší než Yeti – jako základ mu poslouží Fabia. Půjde o konkurenta například Renaultu Captur či Nissanu Juke.

Škoda zatím oba vozy potvrdila jen pro čínský trh, je však velice pravděpodobné, že obě dostanou i svoje evropské verze.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů