Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jaguar ukázal volant pro autonomní auta. Reaguje na hlas a funguje jako asistent

Naše téma
Dominik Valášek | 05.09.2017
Volant "Sayer" pro autonomní automobily. | foto: Jaguar
Dnešní chytré telefony a další obdobná zařízení mohou fungovat prakticky v roli osobních asistentů. Zvládne však to samé i volant? Podle Jaguaru by v době, kdy budou auta autonomní a sdílená, mohl volant přesně takhle sloužit.
Onen technicky krásný hliníkový výrobek na obrázku je totiž volant s názvem Sayer, pojmenovaný podle designéra Malcolma Sayera, který loajálně pracoval v Jaguaru mezi lety 1951 a 1970. Právě jeho nápady v designu inspirovaly i „volant budoucnosti“.

Klasická fyzická tlačítka se zde nenachází, neboť hlavním ovládacím prvkem má být zejména hlas. S volantem si můžete domluvit třeba to, že potřebujete být ráno na schůzce a musíte vyjet řekněme dvě hodiny dopředu. V danou chvíli se před vaším domem objeví půjčené autonomní auto přivolané volantem, vy nasednete, zacvaknete volant na obvyklé místo a jedete.

Řízení budete moci nechat buď na samotném autě, či převzít otěže a řídit nepříliš ergonomicky vypadajícím volantem. Během cesty vám Sayer dokonce poradí, kterou část byste si mohli užít, a doporučí vám převzít řízení třeba před silnicí s pěknými zatáčkami.

Volant jménem Sayer je aktuálně sám o sobě vystavován na technologickém festivalu na univerzitě v Londýně. Zanedlouho se však objeví i v připravovaném konceptu Future-Type, sloužícím jako předzvěst autonomního auta Jaguaru.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů