Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jaguar představil nový sedan XE. Nejrychlejší verze má 340 koní

Naše téma
Redakce | 09.09.2014
dalších 9 fotek
Jaguar XE. | foto: Jaguar
Londýn/Praha /FOTOGALERIE/ - Jaguar představil svého konkurenta pro BMW řady 3, Mercedes-Benz třídy C či Audi A4. Sedan XE s pohonem zadních kol se začne prodávat příští rok.
Jaguar XE s velkým podílem hliníku v karoserii je prvním vozem značky postaveným na nové modulární platformě. Vpředu najdeme charakteristické znaky současných „Jagů", tvar zadních partií karoserie se inspiroval u modelu F-Type Coupé. Vodorovná linie protínající kruhový kryt koncových svítilen je zase prvek převzatý z kultovního modelu E-Type.

Sedan XE má nejnižší koeficient aerodynamického odporu 0,26 ze všech dosud vyráběných Jaguarů. Lehká a tuhá konstrukce karoserie byla podle výrobce navržena tak, aby vyhovovala těm nejpřísnějším legislativním požadavkům na crash testy.

Jaguar XE.


Interiér s výrazným středovým panelem má připomínat kokpit letadla. Výrobce slibuje dostatek prostoru na předních i zadních sedadlech – pro hlavu i nohy. Zákazníci budou moci vybírat z černého lesklého, hliníkového obložení s texturou a moderního dřevěného obložení, které umocňuje dojem luxusu a precizního ručního zpracování.

Novinkou je laserový head-up displej, který promítá různé „provozní" informace na čelní sklo. Nabízí prý vysokou kvalitu obrazu, ale je také menší a téměř o třetinu lehčí než stávající systémy.

Jaguar je jednou z prvních automobilek v tomto segmentu, využívající technologii stereokamer, které jsou „očima" systému autonomního nouzového brzdění. Stereokamera rovněž rozeznává dopravní značky a varuje před opuštěním jízdního pruhu.

V Jaguaru zapracovali také na multimediálním systému, jehož srdcem je osmipalcový dotykový displej s přehledným, intuitivním grafickým rozhraním a rychlou odezvou.

Jaguar XE.


Zajímavá je funkce Jaguar InControl Remote přinášející uživatelům chytrých telefonů se systémy iOS a Android možnost připojit se k vozidlu odkudkoli a ovládat řadu jeho funkcí. Patří mezi ně časované přednastavení systému klimatizace až na sedm dnů dopředu, zamykání nebo odemykání dveří nebo startování motoru.

Zatímco většina konkurence používá zavěšení vpředu se vzpěrou MacPherson, Jaguar použil konfiguraci s dvojitými příčnými rameny. Vzadu najdeme systém Integral Link známý z větších a dražších vozů. Poprvé Jaguar použil elektrický posilovač řízení.

Zatím nejvýkonnější provedení XE S má pod kapotou kompresorem přeplňovaný třílitrový šestiválec s výkonem 340 koní a točivým momentem 450 N.m, který spolupracuje s osmistupňovou samočinnou převodovku. Akcelerace z klidu na stovku zabere jen 5,1 sekundy.

Jaguar XE.


Ostrou verzi poznáme podle velkých vstupů vzduchu vpředu, chromovaných bočních výdechů, zadního spoileru a dvacetipalcových kol z lehkých slitin.

Provedení XE S bude doplněno dvoulitrovými čtyřválcovými zážehovými a vznětovými motory z nové řady Ingenium.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů